Dobroczynne właściwości niedocenianych miodów

Naturalne składniki powinny w znaczący sposób uzupełniać naszą dietę.

miódZdrowe pożywienie to nie tylko warzywa oraz owoce. Okazuje się, że z dóbr dawanych nam przez naturę powinniśmy korzystać w szerszym stopniu. Niedoceniane są na przykład miody – źródło witamin oraz doskonały dodatek.

Dietetyczne właściwości

Miody pojawiły się na stołach dość dawno. Wyróżniamy wiele odmian, różniących się działaniem oraz ogólną metodą produkcji. Wyroby regionalne mają dodatkową wartość. Nie zawierają olbrzymiej ilości cukrów, dodawanych do rynkowych produktów

Produkt spożywczy tego typu nie zawiera wielu kalorii. W dużej porcji (100 gram), znajdziemy ich około 304. Owszem, nie są to liczby małe, ale zazwyczaj miodu używamy w ilościach małych. Popularnym zwyczajem stało się chociażby picie herbaty słodzonej przy jego pomocy. Wtedy wystarczy nam zaledwie mała łyżeczka pełnowartościowego produktu (15 gram).

Zastąpić cukier

Jeżeli jesteśmy już przy słodzeniu, miód to idealny substytut dla cukru. Jest naturalny, zdrowy oraz posiada właściwości odżywcze, których próżno szukać w tzw. ,,białej śmierci”. Dzięki zawartości głównie fruktozy oraz glukozy, miody zaleca się cukrzykom. Organizm osób z tą dolegliwością łatwo przyswaja fruktozę.

Właściwości lecznicze miodów opisuje się niezwykle szeroko. Możemy wspomnieć chociażby o kilku głównych zaletach. Należą do nich:

  • walka z próchnicą (dzięki nadtlenkowi wodoru z naturalnego miodu),
  • pomoc w gojeniu ran,
  • szeroko rozumiane działanie przeciwzapalne (leczy choroby układu oddechowego),
  • wzrost odporności organizmu,
  • likwidacja zaparć oraz pomoc przy schorzeniach jelitowych,
  • polepszenie krążenia, a także zmniejszenie ciśnienia krwi.

Lista bez końca…

Właściwości zdrowotne miodu są znane od lat. Lista przedstawiona powyżej to jednak tylko przykładowe korzyści. Miody są istotnym elementem naszej diety oraz składnikiem zdrowym. Wspomagają funkcjonowanie organizmu, a także przeciwdziałają powstałym dolegliwościom.

Kluczowy staje się jednak wybór odpowiedniego miodu. Powinniśmy skupić się przede wszystkim na ich składzie. Warto zobaczyć również etykietę produktu oraz znaleźć informacje na temat pochodzenia. Produkty regionalne charakteryzują się tutaj najlepszymi właściwościami. Jeżeli zatem mamy taką możliwość, wybierajmy naturę. Nasze zdrowie również na tym skorzysta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

12 + jeden =