Domowe tofu
Tofu to pyszny ser zrobiony z soi. Paradoksalnie najlepiej smakuje przyprawione sosem sojowym. Przypomina to paradoks jajek z majonezem. W tym przepisie pokażę jak samodzielnie zrobić tofu.
Składniki
1 paczka ziarna soi (350g),
3 łyżeczki soli (kopalnianej ciemnej lub morskiej),
około 9 łyżek soku z cytryny (lub odpowiednio kwasku cytrynowego)
Przygotowanie
Robienie tofu przypomina nam dobrze znane robienie domowego twarogu z mleka. Zasada jest ta sama – musimy doprowadzić do ścięcia „mleka” sojowego a otrzymany „twaróg”- to tofu. Następnie zależnie od stopnia sprasowania, otrzymamy miękkie lub twarde tofu. Najpierw jednak musimy otrzymać mleko sojowe.
Soję na tofu należy namoczyć na noc, następnego dnia odcedzić i przepłukać. Następnie zmiksować razem z ok. 4 l wody i przecedzić przez gazę lub czystą ściereczkę. To co otrzymamy, przypomina serwatkę z mleka. Serwatkę należy zachować a pozostałą masę powtórnie zmiksować z ok. 1,5 l wody i znów przecedzić. Nie wyrzucaj masy, która pozostanie po odcedzeniu serwatki. To okara – produkt o wysokiej zawartości białka. Można sporządzić z niej kotlety, pasztet lub upiec chleb.
Całą otrzymaną serwatkę gotuj przez ok. 5 minut. Zdejmij z ognia i dodawaj sok cytrynowy (lub kwasek cytrynowy) i sól, aż ujrzysz formujący się ser razem z jasno żółtą cieczą (serwatką). Mieszaj tak, aby ściął się ser sojowy, ale niezbyt mocno, bo przerwiesz proces krzepnięcia. Następnie odstaw serwatkę na pół godziny do ostygnięcia i przecedź przez sito lub gazę. Zostaw na 1-6 godziny w sicie lub wykręć w gazie, aby woda odciekła. Można również przycisnąć zawinięte w gazę tofu czymś ciężkim, na przykład kamionką, aby je sprasować. Po upływie 1 do 6 godzin wrzuć do miski pełnej zimnej wody i zdejmij gazę. Otrzymane domowym sposobem tofu przypomina w konsystencji twaróg z mleka.
Z podanych składników otrzymamy kostkę ok. 750 g serka (jak na obrazku).






Mnie wyszło niecałe 700g. Co nie tak zrobiłam ?