Gazpacho z truskawkami

gazpachoCo powiecie na zupę z kuchni hiszpańskiej ? Gazpacho to zupa – chłodnik, doskonała na gorące dni.

Tak naprawdę nie jest pewne skąd dokładnie pochodzi, jednak prawdopodobnie jej źródła leżą w kuchni arabskiej. Początkowo była daniem biedoty, które doskonale nadawało się na długie wędrówki – z kilku prostych składników, można było przyrządzić smaczny posiłek bez gotowania.  Obecnie najbardziej kojarzone jest z kuchnią andaluzyjską. Zazwyczaj podaje się ją w glinianych naczyniach, utrzymujących niską temperaturę, z dodatkami w postaci grzanek, papryki czy pomidora.

Liczba osób: 3-4
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 20 min.
Gotowe w: 35 min.

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 1 cebula szalotka
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • garść świeżej kolendry
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Hiszpanie mawiają, że żołądek nie zazna smutku po gazpacho, coś w tym jest, szczególnie w upalne dni.
Gazpacho, podobnie jak sos guacamole, ma tyle odmian, ilu kucharzy je przygotowuje. Poniżej znajdziecie przepis na jedną z możliwości.
Ważne, żeby zupa miała czas się dobrze schłodzić, natomiast jeśli nie macie na to czasu, można wrzucić kostki lodu.

Przygotowanie

Truskawki umyć, usunąć szypułki. Pomidory sparzyć i usunąć skórkę, następnie pokroić w kostkę.
Paprykę i papryczkę chili umyć i usunąć gniazda nasienne. Paprykę pokroić, a chili posiekać. Cebulę i czosnek obrać z łupiny i posiekać.
Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Truskawki z warzywami wrzucić do blendera. Dodać cukier, sól, pieprz oraz oliwę i ocet balsamiczny, po czym zmiksować.
Gotowy mus wstawić do lodówki na około 20 minut. Przed podaniem zamieszać.
Każdą porcję udekorować łyżeczką jogurtu oraz świeżą kolendrą lub pietruszką.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Gazpacho z truskawkami
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas łącznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery × 1 =