Gazpacho z truskawkami
Co powiecie na zupę z kuchni hiszpańskiej ? Gazpacho to zupa – chłodnik, doskonała na gorące dni.
Tak naprawdę nie jest pewne skąd dokładnie pochodzi, jednak prawdopodobnie jej źródła leżą w kuchni arabskiej. Początkowo była daniem biedoty, które doskonale nadawało się na długie wędrówki – z kilku prostych składników, można było przyrządzić smaczny posiłek bez gotowania. Obecnie najbardziej kojarzone jest z kuchnią andaluzyjską. Zazwyczaj podaje się ją w glinianych naczyniach, utrzymujących niską temperaturę, z dodatkami w postaci grzanek, papryki czy pomidora.
Liczba osób: 3-4
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 20 min.
Gotowe w: 35 min.
Składniki
- 500 g truskawek
- 1 cebula szalotka
- 2 pomidory malinowe
- 1 ogórek
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru
- garść świeżej kolendry
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Hiszpanie mawiają, że żołądek nie zazna smutku po gazpacho, coś w tym jest, szczególnie w upalne dni.
Gazpacho, podobnie jak sos guacamole, ma tyle odmian, ilu kucharzy je przygotowuje. Poniżej znajdziecie przepis na jedną z możliwości.
Ważne, żeby zupa miała czas się dobrze schłodzić, natomiast jeśli nie macie na to czasu, można wrzucić kostki lodu.
Przygotowanie
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Pomidory sparzyć i usunąć skórkę, następnie pokroić w kostkę.
Paprykę i papryczkę chili umyć i usunąć gniazda nasienne. Paprykę pokroić, a chili posiekać. Cebulę i czosnek obrać z łupiny i posiekać.
Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Truskawki z warzywami wrzucić do blendera. Dodać cukier, sól, pieprz oraz oliwę i ocet balsamiczny, po czym zmiksować.
Gotowy mus wstawić do lodówki na około 20 minut. Przed podaniem zamieszać.
Każdą porcję udekorować łyżeczką jogurtu oraz świeżą kolendrą lub pietruszką.