Gołąbki wegetariańskie

Kiedy się przestaje jeść mięso czasem pojawia się tęsknota za konkretnymi smakami. Nie mówię, że moje gołąbki smakowały tak jak te mięsne, ale kapusta miała dokładnie taki jakiego oczekiwałam.Gołąbki wegetariańskie

Składniki

  • kapusta włoska,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 10 dkg kaszy jęczmiennej (suchej),
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • ostra papryczka w proszku,
  • jogurt bałkański 300g (niepełny kubełek),
  • łyżka majonezu (można pominąć),
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki

Przygotowanie

Kapustę oparzamy, czyli zagotowujemy w wielkim garnku wodę, wkładamy do niej kapustę i kolejno zdejmujemy liście kiedy staną się giętkie. Nożykiem ścinamy na płasko stwardniałą część, tak, żeby dało się zwinąć i liść nie pękł. Cebulę i czosnek siekamy, lekko solimy i smażymy na oleju do zrumienienia.
Ziemniaki obieramy i trzemy tak jak na placki ziemniaczane. Cebulę mieszamy z ziemniakami i suchą kaszą. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i ostrą papryczką. Oczywiście można dodać swoje ulubione zioła. Trzeba uważać z kaszą, lepiej wsypać jej ciut mniej niż ciut więcej. Jak będzie za dużo to gołąbki mogą się zrobić suche. Moje właśnie dlatego zostały polane sosem czosnkowym.
Na każdy liść nakładamy farsz ( w zależności od wielkości liścia) i zwijamy tak, żeby ta strona od głąba była w środku. Najpierw boki, żeby nam farsz nie uciekł. Zawiniątka układamy w naczyniu żaroodpornym jeden przy drugim.
W połowie szklanki rozpuszczamy przyprawę wegetę, albo inne warzywko i polewamy nią nasze gołąbki wegetariańskie. Jeśli wyda Wam się za mało, można wziąć więcej wody. Naczynie zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180° C z termoobiegiem na 30 min. Po tym czasie wyciągamy, przewracamy gołąbki i pieczemy ok 20-30 minut – trzeba sprawdzać.
Zanim włożymy gołąbki do piekarnika przygotowujemy sos czosnkowy, żeby się „przegryzł.” Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z solą. Odrywamy same listki z pietruszki i siekamy. Jogurt mieszamy z majonezem, aż się zrobi gładki. Można użyć innego jogurtu, wtedy sos będzie rzadszy. Dodajemy do jogurtu czosnek, pietruszkę, sól i pieprz do smaku i mieszamy.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Gołąbki wegetariańskie
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas łącznie

Comments are closed.