Gotujemy zupę meksykańską

meksykanskaMeksyk jako kraj niezwykle egzotyczny i barwny cieszy się sporym zainteresowaniem wśród Europejczyków. Wielu mieszkańców Europy chętnie odwiedza ten zakątek i szuka w nim nie tylko inspiracji kulturowych, a także kulinarnych. A takowych w Meksyku nie brakuje.

Turyści z Europy są zazwyczaj mile zaskoczeni nie tylko gościnnością mieszkańców Meksyku, ale także ich niezwykłym podejściem do spraw kuchni. Serwuje się tam bowiem wiele ciekawych potraw, które warto odtworzyć w domowych pieleszach, gdy już powrócimy z podróży. Tradycyjną potrawą w Meksyku jest tzw. zupa meksykańska. W tym miejscu stanowi ona poniekąd odpowiednik naszego rosołu.

Z czego jest przyrządzona?

Podstawę stanowi zawiesisty bulion wołowy. Dla wegetarian poleca się gotowanie zupy meksykańskiej na bulionie roślinnym, jednak tradycyjna forma zupy stworzona jest na bazie bulionu pochodzenia zwierzęcego. Dodaje się do niego grubo pokrojone i podsmażone uprzednio kawałki mięsa, może być to także drób. Wegetarianie nie muszą w tym miejscu popadać w panikę, bowiem nie od dziś wiadomo, że na rynku funkcjonuje wiele preparatów i środków zastępczych na mięso- choćby produkty pochodzenia sojowego. W polskich realiach mięso można nimi bez obaw zastąpić podczas komponowania składników zupy meksykańskiej. Dodatki w postaci warzyw w zupie meksykańskiej są najistotniejsze. To one wraz z przyprawami nadadzą zupie ostatecznego smaku oraz aromatu. Mięsa oraz warzyw powinno być w zupie w jednakowych proporcjach, ze wskazaniem, że im gęstsza zupa pod względem zawartości – tym pożywniejsza i ciekawsza pod względem wizualnym.

Do warzyw, jakie przy komponowaniu składników do zupy meksykańskiej okazują się niezbędne, należą: papryka w różnych rodzajach, marchew, por, seler, ananas, cukinia, pomidory. Wedle uznania możecie dodać do zupy także inne warzywa, niekoniecznie związane z Meksykiem, może nadacie zupie dzięki temu odrobiny polskiego charakteru.

Nie zapomnijcie także dodać kukurydzy oraz groszku, także czerwona fasolka jest tu nie bez znaczenia. Ziemniaki niekoniecznie są wskazane, jednak jeśli ich użycie mieści się w Waszym guście – droga wolna.

Komponowanie warzyw do zupy to jedna część procesu. Drugą stanowi przyprawianie.

Tradycyjna zupa meksykańska jest niezwykle ostra. Ostry smak zapewnia jej dodawanie papryki chilli, curry oraz wszelkiego rodzaju przypraw nadających potrawom intensywną woń. Dodatki ziołowe w postaci bazylii, majeranku oraz czosnku prawidłowo podkreślają intensywność smaku. Każdy, kto choć raz spróbuje tradycyjnej zupy meksykańskiej chce jak najszybciej odtworzyć jej smak w domowych warunkach.

O ile wśród rodowitych mieszkańców Meksyku ta czynność dla większości nie stanowi problemu, o tyle w Polsce dość trudno jest stworzyć zupę meksykańską na kanwie oryginału. Głównie przez brak niektórych rodzajów przypraw na polskim rynku. Z drugiej strony taka sytuacja wymusza na gotujących wykazywanie się własną inwencją kulinarną. Dzięki temu zupa meksykańska przygotowywana w polskich warunkach może zdobywać nowe rozwiązania smakowe, a tym samym nowych wielbicieli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − dziesięć =