Hummus z karczochami

humusHummus jest najbardziej popularny na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej. Podawany ze świeżym chlebem pita jest przekąską lub przystawką. Hummus jest szalenie uniwersalny. Występuje w bardzo wielu odmianach, niezależnie od usytuowania geograficznego, charakteryzując się silnym zmieszaniem wpływów z różnych stron świata, przy wykorzystaniu bogatej gamy lokalnych produktów.

Składniki

  • 1 
puszka serca karczochów
  • 1 
puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki soku z cytryny 
 (2 cytryny)
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
  • kilka liści natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

 

Przygotowanie

W małej misce wymieszać wodę i sok z cytryny. W drugiej miseczce za  pomocą trzepaczki połączyć pastę tahini i oliwę z oliwek.
Karczochy odsączyć  i pokroić. Ciecierzycę odsączyć i wypłukać.
Do blendera włożyć ciecierzycę, karczochy, czosnek, dodać skórkę z cytryny  i oprószyć solą oraz  pieprzem cayenne. Miksować przez około 15 sekund. Przełożyć do miski używając pomocą szpatułki.
Blendera nie odkładać, wlać wodę wymieszaną z cytryną, po czym włączyć  blender na 30 sekund.

Następnie dodać mieszankę pasty tahini i ponownie włączyć urządzenie, mieszać, aż sos będzie gładkie przez około 15 sekund.
Sos dokładnie połączyć z pastą za pomocą szpatułki, przykryć  i odstawić na  30 minut.
Hummus udekorować świeżo posiekaną natką pietruszki i skropić oliwą.
Gotowy hummus podawać z chlebem pita, jako pastę lub dodatek do mięs.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Hummus z karczochami
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas łącznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć × cztery =