Hummus z karczochami
Hummus jest najbardziej popularny na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej. Podawany ze świeżym chlebem pita jest przekąską lub przystawką. Hummus jest szalenie uniwersalny. Występuje w bardzo wielu odmianach, niezależnie od usytuowania geograficznego, charakteryzując się silnym zmieszaniem wpływów z różnych stron świata, przy wykorzystaniu bogatej gamy lokalnych produktów.
Składniki
- 1 puszka serca karczochów
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki soku z cytryny (2 cytryny)
- 4 łyżki pasty tahini
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
- kilka liści natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie
W małej misce wymieszać wodę i sok z cytryny. W drugiej miseczce za pomocą trzepaczki połączyć pastę tahini i oliwę z oliwek.
Karczochy odsączyć i pokroić. Ciecierzycę odsączyć i wypłukać.
Do blendera włożyć ciecierzycę, karczochy, czosnek, dodać skórkę z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem cayenne. Miksować przez około 15 sekund. Przełożyć do miski używając pomocą szpatułki.
Blendera nie odkładać, wlać wodę wymieszaną z cytryną, po czym włączyć blender na 30 sekund.
Następnie dodać mieszankę pasty tahini i ponownie włączyć urządzenie, mieszać, aż sos będzie gładkie przez około 15 sekund.
Sos dokładnie połączyć z pastą za pomocą szpatułki, przykryć i odstawić na 30 minut.
Hummus udekorować świeżo posiekaną natką pietruszki i skropić oliwą.
Gotowy hummus podawać z chlebem pita, jako pastę lub dodatek do mięs.