Imprezowe menu, czyli finger food

imprezowe menuPrzepisem na udaną imprezę jest dobre towarzystwo, świetna muzyka i oczywiście… przekąski! Finger food królują na domówkach, bo mają mnóstwo zalet. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, są tanie i niesamowicie smaczne. Niestety gotowe przekąski mają jeden zasadniczy minus – są bardzo kaloryczne, często zawierają mnóstwo konserwantów i innych niezdrowych składników. Zastanawiasz się, jak zatem skomponować smaczne, imprezowe menu, bez wyrzutów sumienia? Poniżej podpowiadamy jak to zrobić!

Odpowiednio przygotowane menu

Imprezowe jedzenie kojarzy Ci się tylko z chipsami lub paluszkami oraz godzinami spędzonymi na siłowni na spalaniu pustych kalorii? Zapomnij o tym! Istnieje mnóstwo fantastycznych przepisów na pyszne finger food, które z pewnością zrobią furorę na każdej imprezie, a po ich zjedzeniu nie będziesz musiała zamartwiać się dodatkowymi centymetrami. Warto jednak wcześniej pomyśleć czym poczęstujesz swoich gości. Dzięki temu unikniesz kupowania chrupek i krakersów na ostatnią chwilę.

Przekąski ze smakiem

Wydaje Ci się, że świetnie to brzmi, ale raczej nie sprawdza się w praktyce? Wielu osobom wydaje się, że zdrowsza wersja finger food może i ma mniej kalorii, ale zdecydowanie brakuje jej też smaku. Nic bardziej mylnego! Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że nawet największy fan warzyw podczas imprezy oczekuje czegoś bardziej spektakularnego, niż surowa marchewka czy papryka. Jednak Twoje fit przekąski wcale nie muszą tak wyglądać! A wręcz przeciwnie – mogą łudząco przypominać ulubione finger food ze sklepowych półek. Nie wyobrażasz sobie przyjęcia bez chipsów? Nie musisz z nich rezygnować – wystarczy, że wcześniej przygotujesz je w zdrowym wydaniu. Grillowane talarki z batatów, doprawione ulubionymi przyprawami oczarują wszystkich gości. Jeżeli dodatkowo przyrządzisz hummus lub kilka sosów na bazie jogurtu naturalnego, Twoi znajomi będą zachwyceni i z pewnością docenią Twoją kuchnię. Możesz zrobić także fit frytki lub odchudzone koreczki – wszystko zależy od Twoich kulinarnych preferencji.

Przepis na odchudzone koreczki

Do przygotowania odchudzonych koreczków potrzebne Ci będą:
– kilka pomidorków koktajlowych
– ser mozzarella lub feta
– oliwki
– 2 kromki ciemnego pieczywa typu pumpernikiel
– świeża papryka
– 2 ogórki kiszone
– wykałaczki

Sposób przygotowania:

Paprykę, ogórki, chleb oraz ser kroimy w kostkę o grubości około 1cm x 1cm. Następnie wszystkie składniki nabijamy na wykałaczki w dowolnej kolejności. Koreczki układamy na talerzu i gotowe!

Finger food na słodko

Chcesz zaprosić przyjaciółkę na wieczorne pogaduchy lub zorganizować babski wieczór i wiesz, że nie obejdzie się słodkości, a przecież nie ma nic gorszego niż przyjmowanie dużych ilości cukru przed snem. Na to także mamy receptę! Fit słodycze to idealne rozwiązanie dla każdego łakomczucha. Obecnie na rynku dostępnych jest mnóstwo naturalnych zamienników cukru, dzięki którym będziesz mogła przygotować ulubione ciasteczka w fit odsłonie. Wiemy jednak, że nie tylko cukier spędza nam sen z powiek – mąka także nie jest naszym sprzymierzeńcem w walce o piękną sylwetkę. Właśnie dlatego proponujemy przepis na słodkie przekąski wykonane ze zdrowych i pełnowartościowych składników.

Rafaello z kaszy jaglanej

Do wykonania Rafaello z kaszy jaglanej potrzebne Ci będą:
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– 1/2 szklanki wiórków kokosowych
– 1/3 szklanki mleka roślinnego
– 3 łyżki miodu
– 3 łyżki oleju kokosowego
– migdały
– naturalny zamiennik cukru (stewia lub ksylitol)
– prawdziwa wanilia lub kilka kropel aromatu waniliowego
– 3 łyżki soku z cytryny
– wiórki kokosowe do obtoczenia kulek

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko, płuczemy pod zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem i gotujemy. Ugotowaną i wystudzoną kaszę zalewamy mlekiem, a następnie miksujemy na gładką masę. Najlepiej użyć do tego blendera. Na patelni podprażamy wiórki kokosowe, dolewamy olej kokosowy i czekamy aż się nam rozpuści. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ponownie blendujemy je, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa nie jest jeszcze wystarczająco słodka, dosypujemy ksylitolu bądź stewii. Z masy formujemy kulki, do środka wkładamy migdał i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez firmę EatZone, dostawcę cateringu dietetycznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jedenaście − osiem =