Jak przygotować i udekorować tort?

tortSamodzielne przygotowanie tortu to świetny pomysł na to, aby zachwycić jubilata oraz gości, którzy pojawią się na imprezie urodzinowej. Ogromne wrażenie robią przede wszystkim pięknie udekorowane wypieki, które przyciągają uwagę i sprawiają, że najprostszy nawet tort nabiera niepowtarzalnego charakteru. Jeśli odpowiednio przygotujemy się do tego zadania upieczenie i udekorowanie tortu nie powinno sprawić większego problemu.

Przepisy na prosty, a smaczny tort

Dla osób rozpoczynających swoją przygodę z pieczeniem tortów najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie ciasta składającego się z biszkoptu oraz owocowego kremu. W tym celu trzeba upiec biszkopt w standardowej tortownicy o średnicy 22 cm. Do jego przygotowania niezbędne jest oddzielenie żółtek od białek w 5 jajkach. Białka należy dokładnie ubić z dodatkiem odrobiny soli. Gdy masa będzie już sztywna stopniowo należy dodawać cukier, którego wcześniej trzeba przygotować około 3/4 szklanki. Musi on się dokładnie rozpuścić w masie. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek, a także 1/2 szklanki mąki pszennej oraz 2 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej. Tak powstałą masę należy piec przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Aby biszkopt był idealnie równy i nie opadł można upuścić go tortownicę na blat. Po wystygnięciu trzeba przekroić go na trzy równe części.

Do przygotowania pysznego kremu potrzebne będą ulubione owoce, które trzeba połączyć ze śmietaną kremówką oraz cukrem pudrem, a także odrobiną rozrobionej wcześniej żelatyny. Całość trzeba dokładnie ubić, aby powstała puszysta, ale jednocześnie sztywna masa, którą będzie można przełożyć poszczególne warstwy tortu. Całość można pokryć masą stworzoną z wymieszania 450 ml śmietanki 36% z 250g serka mascarpone oraz łyżką cukru pudru.

Pomysły na dekorację tortu

Najlepszym pomysłem na to, jak udekorować tort jest zaopatrzenie się w różnego rodzaju dekoracje, które znaleźć można w ofercie sklepu https://www.barbara-luijckx.pl/oferta/barbara-decor.html. Barbara Decor to niesamowite ozdoby, z których każda stworzona została z dbałością o najmniejsze szczegóły. Przed rozpoczęciem dekorowania tortu warto wcześniej wymyślić koncepcję, której będziemy się trzymać. Na torcie można umieścić niezwykle efektowne ażurowe elementy wykonane z czekolady, które sprawią, że tort będzie wyglądał bardzo elegancko. Do udekorowania boków można wykorzystać natomiast czekoladową korę. Warto sięgnąć także po ozdoby sezonowe, takie jak figurki czy kolorowe obrazki. Wszystko to sprawi, że tort z pewnością zachwyci wszystkich gości i na długo zapadnie w pamięci.

Materiał zewnętrzny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − cztery =