Jak wybrać zdrowe musli

muesliMusli i płatki śniadaniowe należą do posiłków najczęściej rozpoczynających nasz dzień. Nic dziwnego- ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a wchodzące w ich skład ziarna zbóż i bakalie stanowią skarbnicę witamin i cennych składników odżywczych.

Jak jednak wybrać te najodpowiedniejsze, by przygotowany z nich posiłek rzeczywiście stanowił zdrowe śniadanie, a nie źródło zbędnych kalorii i niezdrowych cukrów? Podstawą jest odpowiedni, naturalny skład.

Analizując skład produktu najpierw należy zwrócić uwagę na to, co niepożądane. W naszym śniadaniu zupełnie zbędny jest biały cukier (sacharoza), syrop glukozowo-fruktozowy czy syntetyczne słodziki, jak aspartam lub acesulfam. W przypadku tych substancji wysoka wartość kaloryczna stanowi najmniejszy problem- w zależności od rodzaju słodzika mogą wywoływać próchnicę zębów, zwiększać ryzyko zachorowania na raka i uzależniać. Na słodziki warto zwrócić uwagę także w przypadku musli przygotowywanych w domu. Posiłek posłodzony białym cukrem wzbogaci się o puste, zbędne kalorie, prawdopodobnie szybciej też sięgniemy po nim po kolejny niezdrowy produkt. Dlatego domową mieszankę ziaren i bakalii znacznie zdrowiej jest posłodzić miodem, ksylitolem lub słodkimi owocami, zwłaszcza w przypadku musli dla dzieci, wśród których otyłość staje się obecnie prawdziwą plagą.

Kolejną grupą składników, których powinno zabraknąć w naszym śniadaniu są sztuczne barwniki i aromaty. Zwykle kryją się pod nazwą „identyczny z naturalnym” lub są oznaczone symbolem E (np. E102, E110). Ich wpływ na nasze zdrowie z pewnością nie jest identyczny z naturalnymi składnikami, dlatego jeśli znajdują się w wybranych przez nas płatkach- lepiej odłóżmy produkt na półkę i poszukajmy innego.

Jakie składniki powinny w takim razie znaleźć się w zdrowych musli lub płatkach śniadaniowych? Bez względu na to, czy mowa o gotowych produktach nabytych w sklepie, czy o posiłku przyrządzonym w domu, podstawę powinny stanowić pełne ziarna zbóż. Szczególnie bogate w cenne składniki są płatki owsiane i jaglane, choć wszelkie inne zboża również będą odpowiednie. Są bogate w błonnik, zapewniają więc uczucie sytości na długo i przyspieszają przemianę materii. Zawierają też dużo witamin, zwłaszcza tych z grupy b, wspomagających działanie mózgu i układu nerwowego, musli dla dzieci są więc idealnym posiłkiem poprzedzającym wyjście do szkoły.

Tak naprawdę w płatkach o idealnym składzie jedyne uzupełnienie zbóż stanowić powinny ziarna (np. słonecznika czy pestki dyni), orzechy i owoce. Przy odpowiednio skomponowanej mieszance użycie innych słodzików jest zbędne. Suszone owoce nadadzą posiłkowi wystarczającą słodycz. Jeśli jednak potrzebujemy czegoś bardziej słodkiego, najlepiej by był to ksylitol, który zapobiega próchnicy i ma mniej kalorii od sacharozy. Odpowiedni będzie również miód, gdyż wzmacnia odporność i w przeciwieństwie do tradycyjnego, białego cukru nie powoduje, że po posiłku mamy ochotę sięgnąć po kolejne słodycze. Należy jednak pamiętać, by nie poddawać go obróbce termicznej, np. nie zalewać słodzonych nim płatków gorącym mlekiem. Pod wpływem temperatury szybko traci swe cenne właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 + dwa =