Jak zrobić chrzan tarty na wielkanocny stół?

chrzan tartyDziś wiele osób nie wyobraża sobie, aby na wielkanocnym stole zabrakło chrzanu tartego. W końcu spożywany jest szczególnie w tym okresie przez naprawdę sporą grupę osób. Warto, więc jeszcze przed świętami zapoznać się z przepisem i zrobić go własnoręcznie.

Dlaczego chrzan w święta jest tak ważny?

Dla zdecydowanej większości osób chrzan jest obowiązkowym dodatkiem do wszelkich dań jajecznych. Tym samym jest tak ważny podczas świąt wielkanocnych. Do tego dodaje wiele pozytywnych właściwości, które podczas spożywania większej ilość, nie zawsze zdrowego, jedzenia, jest bardzo wskazane.

Nie każdy wie, ale chrzan posiada niezwykle substancje antynowotworowe. Tym samym staje się pożądanym dodatkiem we współczesnym świecie, kiedy zagrożenie wzrasta każdego dnia. Do tego świetnie sprawdza się przy bólach o podłożu reumatycznym. Warto spożywać chrzan tarty również, kiedy mamy problemy z zatokami, czy z trawieniem.

Bez czego nie wyobrażamy sobie chrzanu tartego?

W znacznej większości polskich domów króluje gotowy chrzan. Trzeba przyznać jednak, że jest to duże niedopatrzenie, które warto naprawić. Wszystko przez to, że chrzan tarty można wykonać w dosłownie kilka minut, a do tego cieszyć się z jego niezwykłych właściwości.

Najważniejsze, aby wyposażyć w około dwa korzenie chrzanu, jedną cytrynę oraz sól i cukier. Ta niewielka ilość składników połączona razem daje zaskakująco ożywczy smak, który wspaniale komponuje się z wielkanocnymi potrawami. Tym bardziej, że w razie potrzeby można określony składnik wyeliminować lub zwiększyć jego ilość. Wszystko wedle naszego smaku.

Przepis na wielkanocny chrzan tarty

Wystarczy po prostu przygotować sobie dwa korzenie chrzanu, które należy obrać i umyć. Później zetrzeć na tarce i wymieszać z wodą z cytryny i wspomnianymi wcześniej dodatkami. Najważniejsze jest, aby znaleźć w tej kompozycji swój własny smak, który zasmakuje nam najbardziej. Warto zdecydować się w tym okresie na kilka wersji chrzanu tartego. Przede wszystkim wtedy, gdy zapraszamy do siebie na święta większą ilość osób.

Samodzielne przygotowywanie chrzanu tartego sprawia, że nie musimy martwić się już wszystkimi szkodliwymi substancjami. Takimi jak, choćby konserwanty. Dlatego przede wszystkim na święta warto zrezygnować z gotowych rozwiązań i wykazać się tą drobną inicjatywą. Tym bardziej, że chrzan tarty to nieskomplikowana kompozycja, która urozmaica wszystkie potrawy

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 − 1 =