W jaki sposób suszyć warzywa i owoce?

suszone warzywaSuszenie to jeden z najbardziej popularnych sposobów przetwarzania warzyw i owoców tak, aby jak najdłużej zachowały swój smak i wartości odżywcze. Wbrew pozorom nie jest to proces trudny i nie istnieje zły sposób suszenia. Warto jednak przestrzegać kilku cennych wskazówek, a suszone warzywa i owoce będą apetyczne i zdrowe.

Przygotowania do suszenia

Warto pamiętać, aby do suszenia wybierać tylko świeże i dojrzałe, ale też nie przejrzałe surowce. Powinny być również zdrowe, pozbawione plam, skaz czy śladów gnicia oraz pleśni. Odpowiednia selekcja wstępna produktów to połowa sukcesu. Następnym krokiem jest dokładne umycie i osuszenie warzyw oraz owoców.

Należy pamiętać, aby produkty pokroić na jednolite plastry nie grubsze niż ok. 0,5 cm. Wyjątek stanowią morele, brzoskwinie, nektarynki, śliwki oraz inne małe i miękkie owoce, które z powodzeniem mogą być suszone pocięte na ćwiartki czy nawet na połówki. Owoce i warzywa z jadalną skórką mogą być suszone bez obierania.

Wstępna obróbka

Niektóre surowe warzywa i owoce bardzo łatwo się psują lub dość szybko tracą cenne składniki odżywcze i witaminy. Warto zatem zadbać o ich wstępną obróbkę, która pomoże im utrzymać naturalny kolor, większość cennych składników oraz pierwotną konsystencję.

Najbardziej popularnymi metodami „konserwacji’ świeżych warzyw i owoców jest namaczanie i blanszowanie. Moczenie jest to metoda stosowana przede wszystkim po to, aby zapobiec utlenianiu się niektórych składników tj. na przykład witamina C, której w suszonych warzywach i owocach pozostaje naprawdę niewiele. Blanszowanie z kolei odbywa się w gotującej wodzie lub też na parze, powodując pękanie twardej skórki, co w efekcie ułatwia późniejsze wydostawanie się wilgoci, skracając przy tym czas suszenia do niezbędnego minimum.

Jak suszyć warzywa i owoce?

Nie ulega wątpliwości, że proces suszenia zależy od rodzaju warzyw czy owoców, od temperatury, w której zachodzi proces, a także od wilgotności środowiska. Warto zatem brać pod uwagę wszystkie te czynniki, aby otrzymać suszone warzywa i owoce w jak najlepszej i najbardziej pożywnej formie.

Owoce najlepiej suszyć w temperaturze mniej więcej 58°C tak, aby zachowały one miękki i soczysty miąższ, a przy tym chrupką i sprężystą skórkę. W przypadku warzyw najlepiej stosować nieco niższą temperaturze w granicy do 52°C. Wszystkie produkty należy ułożyć na tacy tak, aby nie nachodziły na siebie, a podczas suszenia można je było z łatwością obracać na inną stronę. W ten sposób przygotowane suszone warzywa i owoce będą smaczne i zdrowe.

Artykuł powstał we współpracy ze Spółką suszarniczą Ogrodnik S.A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście + 1 =