Kawa waniliowa – jak ją zrobić?

kawa waniliowaChętnie wybierasz waniliową kawę w każdej odwiedzanej kawiarni? Zastanawiasz się, czy można przygotować taki napój w domowym zaciszu? Poznaj proste i sprawdzone sposoby na przygotowanie smacznej kawy smakowej we własnej kuchni!

Kawa o smaku wanilii – dla kogo to dobry wybór?

Wanilia należy do jednej z najdroższych przypraw na świecie – poza niezwykłymi walorami smakowymi roślinie przypisuje się działanie pielęgnacyjne dla skóry oraz lecznicze. Aromatyczna kawa z nutą wanilii z pewnością nie jest trudna w przygotowaniu. Zanim zaczniesz wzbogacać smak napoju, musisz poświęcić czas na przygotowanie odpowiedniej bazy. Jeśli należysz do fanów czarnej kawy, to postaw na małe i intensywne espresso. Jeśli Twoje preferencje smakowe bardziej zadowalają kawy mleczne – przygotuj w szklance lub dużej filiżance delikatne caffe latte lub cappuccino. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, pamiętaj, że podstawą jest wybranie wysokiej jakości ziaren. Profesjonalne kompozycje z różnych zakątków świata znajdziesz w Cafe Silesia – jednym z najpopularniejszych sklepów internetowych z kawą.

Jak przygotować czarną kawę waniliową?

Do przygotowania klasycznej kawy o smaku waniliowym doskonale sprawdzi się ekspres przelewowy. Aby napój miał delikatny posmak owocu, wystarczy wrzucić do dzbanka z naparem przekrojoną laskę wanilii – dzięki temu owoc nada kawie zachwycającego aromatu. Do czarnej kawy można dodać odrobinę dobrej jakości ekstraktu z wanilii lub przygotować własny, domowy syrop waniliowy.

Mleczna kawa z wanilią

W wielu marketach dostępne są różne rodzaje mleka o smaku waniliowym – zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego (migdałowe, owsiane, sojowe). Przygotowanie kawy z ich użyciem może być zadowalające dla osób, które zwykle szykują swój napój w pośpiechu. Wykorzystanie innych sposobów wcale nie musi wiązać się ze znaczną utratą czasu. Chcesz szybko przygotować mleczną kawę waniliową w swoim domu? W tym celu podgrzej w garnuszku niewielką ilość mleka z ziarnami wanilii. Taka kawowa fanaberia należy do jednej ze zdrowszych alternatyw smakowych, dlatego że nie wiążę się z dodatkiem słodkich syropów z dużą ilością cukru. 

Kawa waniliowa na zimno – jak ją przygotować?

Mimo tego, że lody i chłodne napoje kojarzą się głównie z cieplejszymi miesiącami w roku, to rzeczywistość jest nieco inna – istnieje całe grono osób, które wypijają zimne napoje niezależnie od panujących warunków atmosferycznych. Zimą kawa waniliowa z lodem jest doskonałym dopełnieniem do ciepłej, świeżo upieczonej szarlotki. Aby przygotować taki napój we własnej kuchni, potrzebne Ci będą następujące składniki:

  • pojedyncze lub podwójne espresso – w zależności od tego, jaki intensywną kawę preferujesz,
  • gotowy lub domowy syrop waniliowy,
  • 100ml mleka,
  • 50ml śmietanki o wysokiej zawartości tłuszczu,
  • 2-3 kostki lodu.

Aby przygotować pobudzający napój waniliowy na zimno, wrzuć do dużej szklanki lód oraz wlej preferowane mleko, syrop oraz wcześniej przygotowane, wystudzone espresso. Następnie wlej do shakera śmietankę i przez około 20 sekund intensywnie potrząsaj naczyniem. Gotowe! Teraz możesz delikatnie polać zawartość drugiej szklanki delikatną, śmietankową pianką.

Materiał zewnętrzny

Comments are closed.