Kawowe znakomitości cz.2
Galaretka kawowa ze śmietaną o smaku likieru
Składniki
- 4 listki białej żelatyny
- 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej
- 125 ml likieru kawowego
- 2 żółtka
- 50 gramów cukru
- 250 gramów bitej śmietany
- 100 ml ajerkoniaku
- 12 ziaren kawy mokka
Przygotowanie
2 listki żelatyny rozmiękczyć w zimnej wodzie. Kawę rozpuścić we wrzącej wodzie i zmieszać z likierem kawowym.
Żółtko miksować z cukrem i mieszanką kawową przez 5 minut do uzyskania konsystencji zagęszczonej piany. Żelatynę wycisnąć i dodać do mieszanki kawowej. Gorącą mieszankę wlewać cienkim strumieniem do kremu z jajek i mieszać za pomocą trzepaczki.
Napełnić cztery naczynia lub szklaną salaterkę i odstawić, aż się zetnie, na minimum cztery godziny.
Namoczyć pozostałą żelatynę. Ubić 150 ml śmietany. Żelatynę razem z ajerkoniakiem i ubitą śmietaną rozpuścić na małym ogniu. Rozprowadzić po wierzchu galaretki i odstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny przed podaniem.
2 pozostałe łyżki śmietany podgrzać i rozpuścić w nich 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Mieszankę schłodzić w zamrażarce, zmieszać ze śmietaną i na końcu ubić na sztywno. Przed podaniem udekorować deser tą kawową śmietaną i ułożyć na wierzchu ziarna kawy.
Jasne lody kawowe
Składniki
- 300 ml mleka
- 50 gramów ziaren kawy
- 250 ml bitej śmietany
- 4 żółtka
- 100 gramów cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 50 gramów czekolady o smaku mokka
Przygotowanie
Mleko zagotować i zalać nim ziarna kawy, zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Przelać przez sitko, tak aby odcedzić 250 ml mleka. Wymieszać ze śmietaną i ponownie zagotować.
Żółtko, cukier i cukier waniliowy ubić do konsystencji kremu i na końcu delikatnie dodać mleko kawowe, cały czas mieszając. Mieszankę wlać z powrotem do garnka i na średnim ogniu, cały czas mieszając, podgrzewać, aż stanie się gęsta (nie gotować). Wlać do salaterki, postawić w bardzo zimnej wodzie i ostudzić, od czasu do czasu mieszając.
Masę włożyć do maszynki do lodów i zamrozić. Czekoladę drobno posiekać, dodać do lodów tuż przed końcem cyklu mieszania. Ewentualnie włożyć masę jeszcze na krótko do zamrażarki.