Kiedy zbierać ogórki? Jakie najlepsze do kiszenia?

ogórkiOgórki kiszone należą do najbardziej lubianych przetworów domowych. Trudno wyobrazić sobie udany sezon letni bez ich zaprawiania, a następnie konsumowania przez kolejne miesiące roku. Kiszonki idealnie pasują do kanapek, sałatek, zup i wielu różnych dań, a jednocześnie świetnie smakują i są bardzo zdrowe. Ogórki z powodzeniem sprawdzą się zarówno w formie dodatku do surówki jarzynowej, jak i uzupełnienie bożonarodzeniowego śledzia.

Zbieranie ogórków

kiszenieOgórki można zbierać już wtedy, gdy osiągną pożądany rozmiar. Niewielkie mają zwykle do 3 cm, średnie ok. 5-7 cm, a duże powyżej 10 cm. Ogórki warto zbierać regularnie, ponieważ działanie to zachęca rośliny do wytwarzania nowych owoców na wierzchołkach pędów. Zbyt długie pozostawienie ich w ziemi sprawi, że staną się miękkie od zewnątrz i z twardymi nasionami w środku. Najlepiej zrywać ogórki, kiedy osiągną ciemnozielony kolor i nadal pozostają jędrne. Po zebraniu należy je owinąć w folię spożywczą, aby uniknąć utraty wody. Ogórki powinno się przechowywać w lodówce. Same rośliny warto regularnie podlewać i dokarmiać, dzięki czemu podłoże nie wyschnie. Należy też pamiętać o zraszaniu liści, celem zwiększenia wilgotności. W suchych i gorących warunkach wzrasta ryzyko rozwoju przędziorka chmielowca, czyli groźnego dla ogórków szkodnika.

Wybór ogórków do kiszenia

Do kiszenia najlepiej nadają się średniej wielkości ogórki gruntowe, które idealnie mieszczą się w klasycznych słoikach. Mniejsze sprawdzą się jako korniszony lub ogórki po zbójnicku, natomiast większe doskonale pasują do sałatek. Nie warto kisić dużych sztuk, ponieważ posiadaj one za dużo pestkowego środka. Po ukiszeniu robią się puste wewnątrz i miękkie, a przez to mało apetyczne. Do kiszenia najlepiej wybierać te ogórki, które zostały dopiero co zerwane. Jeżeli jednak nie są tak świeże, należy je przez przynajmniej 2-3 godziny moczyć w zimnej wodzie. Wybrane sztuki powinny być jędrne, twarde i pozbawione uszkodzeń. Zgodnie z przepisem na stronie: https://kulinarneprzeboje.pl/ogorki-kiszone/, jeden rzut standardowo przygotować można z 2 kg ogórków, przy czym na zimę lepiej przetworzyć ich więcej. W razie potrzeby wystarczy zachować proporcje i przemnożyć składniki.

Składniki do kiszenia ogórków

Pwybór ogórkówrzepis na ogórki kiszone jest bardzo prosty. Do niezbędnych składników należy woda, niejodowana sól kamienna, korzeń chrzanu, czosnek i koper razem z baldachimami, a dodatkowo także liść dębu, wiśni lub chrzanu. Do ogórków dodać można również liście laurowe i ziele angielskie, jednak nie są one niezbędne. Przygotowanie zalewy przebiega bardzo łatwo, ponieważ ogranicza się do połączenia wody i soli w odpowiednich proporcjach. Z reguły wystarczą dwie płaski łyżki na jeden litr wody. Warto pamiętać, że zbyt słone kiszonki nie będą smaczne. Ogórki kiszone na zimę najlepiej przygotować w słoikach, chociaż można też wykorzystać plastikowe butelki. W tym drugim przypadku, należy stosować jedynie pojemniki oznaczone jako PP (5). Butelki polipropylenowe są obojętne dla przechowywanej żywności, dzięki czemu nie wchodzą z nią w reakcję i pozostają całkowicie bezpieczne.

Kiszenie ogórków w praktyce

Słoiki mogą przez pierwsze dni kiszenia charakterystycznie syczeć, a także wypuszczać solankę. Proces ten jest jednak całkowicie naturalny. Do zassania zakrętek powinno dojść w ciągu trzech dni od zakręcenia, a po ich upływie można przenieść słoiki do piwnicy. Dłuższe przechowywania kieszonek w temperaturze pokojowej może być niekorzystne, ponieważ ogórki puchną pod wpływem dwutlenku węgla. W praktyce kumuluje się on wewnątrz, zamiast przechodzić do zalewy. Jeżeli ogórki robią się puste w środku, przyczyny mogą być różne. Wiele zależy od ich rodzaju, ponieważ sztuki zbyt przerośnięte posiadają dużą ilość nasion i słabo się kiszą. Ogórki mogą być też źle nawożone, zrywane na długo przed kiszeniem lub wystawione na pełne słońce i niewymoczone w zimnej wodzie, przez co utraciły na jędrności. Nie bez znaczenia pozostaje kwestia przechowywania, np. w zbyt ciepłym pomieszczeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + piętnaście =