Kiełki – zdrowie ukryte w nasionach

15946306225_500cf161f3_mDzisiejszy świat wymaga od nas prowadzenia szybkiego trybu życia, który nie zawsze umożliwia prawidłowe odżywianie. Zanim jednak skierujemy kroki do najbliższej restauracji fast-food, przeczytajmy o alternatywnych metodach odżywania, które z pewnością przyniosą więcej korzyści naszemu zdrowiu. Jednym z niezwykle niedocenianych produktów spożywczych, są kiełki. Czym są oraz dlaczego warto je spożywać?

Kiełki to produkt wegetariański, którego zbawienny wpływ na zdrowie jest znany ludziom od dawna. W czym tkwi ich sekret? Przede wszystkim, kiełki to niezastąpione źródło błonnika. Błonnik jest substancją niezbędną w naszej diecie, której właściwości wpływają pozytywnie na nasz układ pokarmowy. Poza samym błonnikiem, kiełki są bogate w dobroczynne kwasy tłuszczowe omega 3. Kwasy tłuszczowe omega 3 mają olbrzymi wpływ na prawidłową pracę naszego serca. Badania dowodzą, iż dieta bogata w kwasy omega 3 znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca oraz arytmii.

Jak wiadomo, różne gatunki kiełków posiadają inne właściwości. Spośród nich, warto wyróżnić kiełki brokuła oraz kiełki soczewicy. Kiełki brokuła są bogate w sulforafany, substancje o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Z kolei kiełki soczewicy posiadają wysokie stężenie kwasu foliowego, który posiada silne działanie krwiotwórcze. W obu przypadkach, regularne spożywanie takich kiełków może uchronić nas przed wieloma schorzeniami.

Wspomniane działanie kiełków dowodzi, iż ich spożywanie będzie mieć niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego też, zalecamy próbę zmiany swoich nawyków żywieniowych i dodanie kiełków do naszej codziennej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

13 + siedem =