Kokosowe delicje

kokosoweLato to w naszym rejonie geograficznym pora roku która trwa zdecydowanie zbyt krótko, natomiast po nim przychodzi zaskakująco długa jesień oraz zima. W chłodniejsze dni, jak również długie wieczory chętnie zatem sięgamy po te przyjemności które przypomną ciepło słońca jak również egzotyczne zakątki. By spełnić takie pragnienie wystarczy iż wybierzemy te snaki, które faktycznie są esencją lata. Obecnie na rynku ciastek i ciasteczek , dobrzy producenci faktycznie oferują smaki pochodzące prosto z dalekich wysp.  Do takich zaliczają się z pewnością świeże kokosanki, ciastka które są przekąską idealną

Bez względu na to czy chcemy spełnić swoją chwilową zachciankę, czy też sprawić miłą niespodziankę naszym gościom zaproszonym na kawę- kokosanki są świetnym rozwiązaniem. Również dlatego że zwracają uwagę, nie tylko kształtem,  ale samą strukturą rozgrzanego promieniami słońca piasku. Smaczne i jednocześnie lekkie, z silnym aromatem kokosów pozwolą każdemu kto przenieść się myślami w rejony gdzie nawet w grudniu jest ciepło, a nad głową szumią palmowe liście.

Smakując się takimi lekkimi przekąskami nie musimy się też przejmować kwestią węglowodanów pochodzących z mąki. Ponieważ tego składnika do wyrobu kokosanek się nie używa, stąd też jest to kategoria ciasteczek nietuczących. Co więcej są one też źródłem ważnego dla nas błonnika, czyli wspomagają procesy trawienne.  Czyli takie ciasteczka możemy chrupać do woli nie martwiąc się o sylwetkę. Inną z ich zalet jest uniwersalny charakter tak samo dobrze smakować będą do kawy, elegancko wyłożone na paterach do podwieczorku czy też zajadane jeszcze latem pod parasolem słonecznym czy też na spontanicznie organizowanym pikniku.

Składniki

  • 250 gr maki kokosowej
  • 250 gr sera białego (najlepiej chudego)
  • 100 gr cukru pudru
  • 50 gr kakao

Przygotowanie

Ubijamy mikserem make kokosowa , ser i cukier puder na jednolita masę.
Z powstałej w ten sposób masy robimy kulki które obtaczamy w pozostałej mace kokosowej, a cześć w kakao. Kulki zostawiamy w lodowce przez ok 1 godzinę i już gotowe 🙂
Z braku maki kokosowej wiórki kokosowe można zmielić jak najdrobniej.
Jakież proste ale również jakież efektowne.

One comment

  1. TOmczyk pisze:

    Tylko klei mi się to do wszystkiego i przez to nie chcą wyjść idealne kulki !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − 12 =