Korzenny jabłecznik z cytrynowym lukrem
Taki jabłecznik całkiem nieźle smakuje z gałką lodów waniliowych. Poza znakomitym smakiem ciasto pięknie wygląda, a dzięki krateczce na wierzchu a jego przyjemny zapach rozniesie się po całym domu.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 490 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki:
- 60 dag jabłek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 torebki cukru waniliowego,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 1/2 kostki margaryny,
- 4 łyżki oleju,
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
- po szczypcie mielonych goździków, cynamonu,
- po 1/4 łyżeczki kardamonu i imbiru,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1-2 łyżki soku z cytryny.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać. Margarynę podgrzać z olejem. Ciepły tłuszcz wlać do masy i dokładnie wymieszać.
Formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto, rozłożyć jabłka. Piec 30 min w temp. 180°C. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, lukrem polać ciasto.