Kotlety rodem z Azji
Kotleciki ryżowe to wspaniały sposób na prosty domowy obiad. Są szybkie w przygotowaniu i gotowe zaspokoić naprawdę duży apetyt.
Składniki
- ryż (zalecany brązowy),
- mąka pszenno-ryżowa,
- pieczarki,
- papryka,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz
Przygotowanie
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie (czas zależy od rodzaju ryżu) i zgnieść w ręku lub za pomocą drewnianego tłuczka. Przełożyć do miski.Paprykę i pieczarki drobno pokroić i wymieszać z ryżem, następnie doprawić przyprawami. Na osobnym talerzy przygotować mąkę do obtaczania kotlecików. Ulepić okrągłe kotleciki i obtoczyć w mące. Przed położeniem na rozgrzany olej należy nieco spłaszczyć kotleciki ręką.
Rozgrzewamy patelnię z olejem. Smażymy z obu stron aż się przyrumienią. Należy delikatnie zdejmować z patelni. Jeśli masa na kotleciki zbyt mocno przylega do rąk zaleca się dodanie większej ilości mąki.