Kotlety warzywne
Kotlety warzywne to wyśmienite połączenie warzyw i przypraw. Kotlety warzywne można robić łącząc ze sobą najróżniejsze warzywa w dowolnych proporcjach. Jedyną zasadą w tych przepisach jest to, że warzywa muszą być ugotowane i nie zawierać za dużo wody. Poniżej przepis na 7 kotletów.
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 30 min
Składniki
- 1 szklanka drobno posiekanych ziemniaków
- 1/2 szklanki drobno posiekanej fasolki szparagowej
- 1/2 szklanki drobno posiekanej marchewki
- 1/2 szklanki drobno posiekanej kapusty
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki wody
- sól do smaku
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Przygotowanie
Rozgrzej olej na głębokiej patelni. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Dodaj wszystkie ziemniaki, fasolkę szparagową, marchew i kapustę i dobrze wymieszaj. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 do 12 minut mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą ugotowane. Dolej trochę wody (ok. 2 łyżki), aby uniknąć przypalania.
Dodaj sól, proszek chili, kurkumę i mąkę. Wymieszaj dobrze gotuj na średnim ogniu przez 1 do 2 minut.
Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Podziel masę na 7 równych porcji i uformuj (jak kotlety mielone). Obtocz każdy kotlet w mące pszennej i bułce tartej.
Rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Smaż na złoto-brązowy kolor z obu stron. Następnie przenieś na papierowy ręcznik.
Można podawać z ketchupem. Smacznego.