Krótka historia Popcornu
Popcorn należy do najstarszych na świecie środków spożywczych ziemi. Już przed 5000 lat kukurydza popcorn – pierwowzór wszystkich rodzajów kukurydzy – była uprawiana przez Azteków w Ameryce Środkowej. Używali tego ziarna nie tylko do jedzenia. Ówcześni mieszkańcy ameryki przyozdabiali swoje włosy ziarnami popcornu, składali z nich ofiary bogom, którzy tłumaczyli przyszłość. Znachorzy wrzucali ziarna do ognia, sprawdzali obserwowali dokąd wyskoczą i na tej podstawie sprawdzali swoje przepowiednie. Później Indianie podarowali swoim nowym przyjaciołom – osadnikom z Plymouth ziarno popcornu jako znak pojednania.
Następny duży skok w historii popcornu miał miejsce w Chicago, gdzie w 1885 roku została otwarta pierwsza maszyna do robienia popcornu. Od tego czasu człowiek nie był już skazany na domowy wyrób popcornu, mógł kupić gotowy.
W XVI wieku żeglarze przywieźli z Ameryki do Europy popcorn wraz z ziemniakami, ale podobnie jak ziemniaki również popcorn drzemał jeszcze długo w starym świecie w zapomnieniu. Ta smakowita przekąska jest używana u nas dopiero od 50 lat.
przed 5 tyś. lat
Aztekowie zaczęli uprawiać ziarno kukurydzy w Ameryce Środkowej
1200
Popcorn dostał się do Indian w Ameryce Północnej. Myśleli oni, że diabeł żyje w ziarnach kukurydzy. Wierzyli, że kiedy się go podgrzeje wyskoczy.
1492
Kolumb odkrył popcorn w Ameryce. Zauważył, że Indianie używają go do jedzenia i jako biżuterię
1519
W czasie podboju Meksyku, Cortez zauważył, że popcorn jest bardzo ważny dla Azteków, którzy używali go w swoich ceremoniach religijnych
1620
Indianie przekazali popcorn pielgrzymom, którzy jedli podczas pierwszego święta Dziękczynienia
1885
W Chicago powstała pierwsza maszyna do robienia popcornu. Wykorzystano w niej silnik parowy.
1950
Popcorn dotarł do Europy wraz z rock’n’rolem. Od początku był uważany za amerykańską przekąskę, tak jak rock’n’rola uważa się za typowo amerykańską muzykę
dziś
Wydarzenia sportowe, koncerty, wyjścia do kina to najlepsze okazje do chrupania popcornu, ale również w domu moża przygotować gorący popcorn w kuchence mikrofalowej lub tradycyjnie w garnku, żeby umilić sobie oglądanie telewizji.
Jak przygotować ?
Do przygotowania tradycyjnego popcornu potrzeba tylko patelni lub garnka z przykrywką i oczywiście oleju. Można popuścić wodze fantazji: albo tradycyjni posypać cukrem, przybrać czekoladą lub serem, lub polać karmelem, typowo po amerykańsku – posolić, albo przyprawić na ostro – po meksykańsku. Wszystko dozwolone, według upodobań.
Przygotowanie popcornu jest prostsze gdy ktoś posiada kuchenkę mikrofalową. Wtedy ziarno popcornu pakowane jest do specjalnych torebek, w których popcorn potrzebuje mało czasu w kuchence.
Każdy prawdziwy fan popcornu musi sobie sprawić maszynkę do robienia tego przysmaku. Wtedy przygotowanie idzie bardzo sprawnie. Można się założyć, że każdy będzie chciał zobaczyć jak to dział. Przy okazji, to doskonały pomysł na prezent.
Odpowiednia temperatura:
olej w garnku musi mieć odpowiednią temperaturę, aby to sprawdzić wrzuć jedno lub dwa ziarenka do tłuszczu
Przykrywka:
Jest niezbędna przy prażeniu w garnku, jednak nie powinna hermetycznie przylegać do garnka.
Przyprawianie:
Zupełna dowolność np. na wieczorną przekąskę ciepły popcorn z parmezanem i włoskimi przyprawami.
Przechowywanie:
Ziarno powinno być zamknięte w szczelnym pojemniku. Zbyt wysuszone ziarna mogą nie strzelać w wysokiej temperaturze.
Wartości odżywcze:
Popcorn może zastąpić prawie każdy posiłek. Porcja 40g zawiera tylko 147 kalorii. można zaczynać dzień popcornem – świeżo przygotowany dodać do musli.