Kuchnia polska, czyli bez jakich dań nie mogłoby się obejść podczas tradycyjnych uroczystości?

pysznosciChociaż spora część Polaków zachwyca się kuchnią włoską czy francuską to jednak nie da się ukryć, że kuchnia polska stanowi naprawdę ciekawy przystanek na kulinarnej mapie świata.

Być może mieszkańcy naszego kraju często poszukują ciekawych smaków za granicą z uwagi na to, że dania przygotowane na przykład w oparciu o drób czy kapustę na dobre weszły już do naszego tradycyjnego menu.

Poszukując nowych smaków warto jednak pamiętać o tym, że nie bez powodu kuchnia polska cieszy się sporym powodzeniem nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Typowe dania należące do tego rodzaju jedzenia można już dziś nie tylko spotkać na przyjęciach w rodzinnym gronie. Coraz częściej nie tylko popularne w Polsce bary mleczne, ale i najwyżej cenione restauracje sięgają po tradycyjne inspiracje kulinarne z naszego rodzimego kraju. Dzisiaj można już całkiem często spotkać restauracje w Warszawie czy w innych miastach Polski, które bazując na tradycyjnym, polskim jadłospisie zdobyły serca nie tylko mieszkańców miasta, ale także i przybyszów zza granicy. O jakich daniach mowa?

Jednym z najpopularniejszych dań należących do typowo polskiej kuchni są pierogi. Mogą one być podawane zarówno na słodko (na przykład z truskawkami i śmietaną), jak i słono. Pomysłów na pierogi jest naprawdę wiele, jednak nie da się ukryć, że bezapelacyjnym faworytem są pod tym względem tak zwane pierogi ruskie, nadziane farszem przyrządzonym z odpowiednich proporcji białego sera, ziemniaków i podsmażonej cebulki.

Kolejnym daniem, które serwuje właściwie każda restauracja, która stawia na typowo polskie smaki, jest bigos. Ta aromatyczna i sycąca potrawa składa się przede wszystkim z kapusty i różnego rodzaju mięs. Jest chętnie wybierana przede wszystkim w porze zimowej, kiedy to warunki atmosferyczne powodują, że każdy z nas chce sięgnąć po naprawdę gorącą i sycącą potrawę.

Potraw, które mogłyby się znaleźć w typowo polskim menu jest jednak o wiele więcej. Wystarczy wspomnieć chociażby o tradycyjnym rosole i schabowym z ziemniakami. Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się także bardziej wyrafinowane smaki – różnego rodzaju zupy – kremy i inne, wyjątkowe potrawy. Tak więc możliwości co do jadłospisu idealnie przynależącego do typowej kuchni polskiej jest naprawdę dużo. Nic dziwnego, że w restauracjach pojawiają się sezonowe potrawy a restauracje często zmieniają swoje menu.

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć + szesnaście =