Lasagne wegetariańska
Wszyscy pytają mnie o przepisy na lasagne wegetariańską. Zatem…
Składniki
- 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 2 cukinie, pokrojone w kostkę
- 2 słodkie czerwone papryki, pokrojone w kostkę
- 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki (2 ml) suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki (2 ml) suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki (2 ml) soli
- 1/2 łyżeczki (2 ml) pieprzu
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1/4 szklanki (60 ml) posiekanej świeżej bazylii i pietruszki
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki (1 ml) mielonej gałki muszkatołowej
- 1 opakowanie (475 g) sera ricotta
- 3 szklanki (750 ml) posiekanego sera mozzarella
- 1 szklanka (250 ml) tartego parmezanu
- 300 g makaronu lasagne
Przygotowanie
W dużym garnku podgrzej olej na średnim ogniu. Podduś cebulę, czosnek i ostrą paprykę, aż zmiękną – około 6 minut.
Dodaj cukinię, czerwoną paprykę, bakłażan, liść laurowy, tymianek, oregano, sól i pieprz. Gotuj mieszając około 10 minut.
Wymieszaj z pomidorami i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje, około 30 minut. Dodrzuć liść laurowy. Wymieszaj z bazylią i pietruszką.
W misce ubij jajka z gałką muszkatołową. Wymieszaj z ricottą, 2 szklanki (500 ml) z mozzarellą i parmezanem. Odłóż na bok.
W dużym garnku z wrzącą osoloną wodą, gotuj makaron około 6 minut (patrz na opakowaniu). Odcedź i opłucz zimną wodą.
Ułóż jedną trzecią makaronu w jednej warstwie w natłuszczonym szklanym naczyniu do pieczenia (min 20x20cm). Przykryj warstwą (ok 250 ml) sosu.
Przykryj kolejną jedną trzecią makaronu, posyp serem i posmaruj sosem warzywnym. Powtórz wszystko w kolejnej warstwie.
Naczynie przykryj folią aluminiową i piec w temp. ok. 190 °C przez 20 minut w piecu. Odkryj i piec przez kolejne około 25 minut i lasagne wegetariańska gotowa.
Odstaw na 10 minut przed podaniem.