Letnie urwanie głowy w gastronomii

Lato to okres, w którym gastronomia może rozwinąć skrzydła. Szczególnie duży popyt na usługi restauratorów tworzy się w miejscowościach turystycznych, ale i duże miasta radzą sobie w tym czasie bardzo dobrze. cookingWiększość miejscowości organizuje różnego rodzaju imprezy przyciągające mieszkańców, modne stają się wydarzenia łączące wspólne biesiadowanie przy stołach z akcjami społecznymi. Ale lato to także okres wakacji i wypoczynku dla zmęczonego całoroczną pracą personelu i właścicieli biznesu. Jak szef może przygotować firmę na swoją nieobecność w pracy?

O planach urlopowych poinformuj wcześniej

Główną zasadą jest przekazywanie wiadomości o swoim urlopie wszystkim pracownikom i kontrahentom. Dobrze jest przygotować grafik wakacyjnych nieobecności, a do firm współpracujących rozesłać e-maile z informacją o terminach, w których właściciel restauracji będzie poza zasięgiem. Im dłuższy urlop, tym wcześniej należy wysłać taką wiadomość. W ten sposób inni mają szansę zorganizować swoją pracę tak, by wszelkie sprawy zostały załatwione przed lub po urlopie.

Ważne zadania wykonuj systematycznie

Im bliżej wakacyjnego wyjazdu, tym więcej zadań ląduje na naszych biurkach. Każdy chce załatwić sprawy dla niego najważniejsze, a w efekcie umyka wiele pilnych kwestii. Na krótko przed urlopem gromadzi się stres, a można tego uniknąć.
Wakacje to dobry moment, by przekonać się o sprawności organizacji firmy. Przekazanie części kompetencji osobie, która będzie pełnić rolę koordynatora w zastępstwie za właściciela pozwala sprawdzić zdolności menedżerskie personelu, a nierzadko – stworzyć nowe szanse dla rozwoju firmy. Ważne, aby w tym czasie nie realizować całkiem nowych pomysłów, które wymagają wytężonej uwagi i dużej ilości pracy. Tego rodzaju wyzwania można odłożyć na okres pourlopowy, gdy cała załoga jest wypoczęta i gotowa do większego wysiłku.

Co z urzędami?

Czas urlopu prawem Murphiego czasem bywa przerywany przez różnego rodzaju wezwania do urzędu, a nawet kontrole. Od lipca tego roku, przynajmniej przed częścią takich zdarzeń można się uchronić. Na mocy znowelizowanej Ordynacji podatkowej, podatnik może wyznaczyć swojego pełnomocnika niejako „z góry”. Do tej pory dopuszczalne było występowanie pełnomocników w konkretnych (rozpoczętych) sprawach, teraz można ustanowić pełnomocnictwa ogólne, dzięki którym wszelkie sprawy z urzędnikami organów skarbowych mogą załatwić np. biura księgowe.

Urlop bez telefonu w ręku

Wypoczynek szefa firmy z reguły nie jest wykorzystywany w pełni. Wiąże się to z koniecznością utrzymywania stałego kontaktu z pracownikami, a nierzadko wykonaniem nieprzewidzianych zadań. Warto zadbać, by takich chwil było jak najmniej, bo nieudane wakacje mogą kłaść się cieniem na jakości pracy w późniejszym okresie. Jeśli w restauracji jest osoba wyznaczona do kontaktu z szefem, dobrze jest ustalić z nią częstotliwość i zakres informacji, które mają napływać do pracodawcy. Dzięki takim przygotowaniom urlop z pewnością będzie spokojniejszy. Pozostaje tylko pomyśleć o zaplanowaniu sobie odpowiedniej dozy rozrywki, by bez potrzeby nie myśleć o pracy i nie wyręczać tych, którzy pozostali „na posterunku”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × 4 =