Majonez z ziemniaka
Ponieważ właśnie zbliżają się Święta to warto pomyśleć o tym jak zabłysnąć czymś niezwykłym przed najbliższymi. Dlaczego niespodzianką nie miałby być niecodzienny przepis ?
Przepis na majonez z ziemniaków dostałam od mojej babci, którą serdecznie pozdrawiam. W internecie znalazłam, że teraz zwie się go częste majonezem wege. Jednak nie każdy przepis na majonez bezjajeczny można nazwać majonezem wegetariańskim. Ale do rzeczy…
Majonez z ziemniaka jest niezwykle zdrowy, ponieważ nie zawiera cholesterolu oraz jest smaczniejszy i mniej kaloryczny jak ten tradycyjny, jajeczny kupiony w sklepie. Można go użyć do sałatek, kanapek lub sosów i zup zastępując śmietanę.
Składniki
2 średniej wielkości ziemniaki,
1/3 szklanki mleka sojowego lub wody,
1/4 szklanki oleju,
1/3 łyżeczki soli,
3 łyżki soku z cytryny,
przyprawy: pieprz ziołowy, sproszkowana cebula i czosnek do smaku (może być świeży czosnek – 1 ząbek)
Przygotowanie
Przygotowanie majonezu z gotowanych ziemniaków rozpoczynamy od tego, że obrane i ugotowane ziemniaki należy zmiksować w blenderze wraz z pozostałymi składnikami, aby utworzyły gładką, jednolitą masę. Jeśli majonez wyjdzie za gęsty należy dodać trochę mleka i oleju. Po zmiksowaniu majonez przekładamy do zamykanego naczynia. Następnie powinien on odstać minimalnie pół godziny w lodówce. Życzymy smacznego!
