Makaron z sosem pesto

Makaron z pesto stał się w ostatnich latach jedną ze stałych pozycji na domowych stołach. Jest to sprawdzony i bardzo smaczny sposób na szybkie przyrządzenie obiadu w środku tygodnia.

pasta pestoSkładniki

  • 250g makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki pełne świeżych liści bazylii
  • 1/2 szklanki orzechów pinii (lub arachidowych)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • sól do smaku

Przygotowanie

Ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Czas według wskazówek na opakowaniu.
Połącz czosnek, liście bazylii z orzeszkami pinii w blenderze, miksując na niskich obrotach. Przy pracującym blenderze, powoli dodawaj oliwę z oliwek, a następnie w gorącej wody. Dodaj sól do smaku i kontynuuj miksowanie aż pesto będzie gładkie i kremowe.
Odcedź makaron, wlej i wymieszaj sos pesto.

Świetnie sprawdzą się również gotowe i szybkie do przygotowania dodatki jak szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe, oliwki, kapary, czy świeże zioła. Generalnie wszystko co wystarczy wyjąć z lodówki i ułożyć na makaronie.

Comments are closed.