Makaron z duszonymi warzywami

warzywa makaronMakaron z duszonymi warzywami można podać jako danie główne. Duszone warzywa doprawione octem winnym i miodem mają oryginalny smak, a jednocześnie są delikatne. Razowy makaron dopełnia smaku. Jest to zdrowe bezmięsne danie.

Składniki

  • 250 g razowego makaronu
  • 2 średnie cebule czosnkowe
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 1 por
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu płynnego, 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki ziaren sezamowych
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

Makaron razowy gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem. Ziarna sezamowe wsypujemy na patelnię i lekko prażymy.

Paprykę i por umyć i wysuszyć. Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, wydrążyć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Por pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Warzywa wsypać na patelnię, dodać oliwy z oliwek i dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie przyprawić miodem, octem winnym, solą i pieprzem. Wymieszać i dusić jeszcze chwilkę.

Gotowe warzywa zmieszać z odcedzonym makaronem. Przed podaniem makaron posypać zrumienionymi ziarnami sezamowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 − 6 =