Makaron z duszonymi warzywami
Makaron z duszonymi warzywami można podać jako danie główne. Duszone warzywa doprawione octem winnym i miodem mają oryginalny smak, a jednocześnie są delikatne. Razowy makaron dopełnia smaku. Jest to zdrowe bezmięsne danie.
Składniki
- 250 g razowego makaronu
- 2 średnie cebule czosnkowe
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 1 por
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu płynnego, 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki ziaren sezamowych
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron razowy gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem. Ziarna sezamowe wsypujemy na patelnię i lekko prażymy.
Paprykę i por umyć i wysuszyć. Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić, wydrążyć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Por pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Warzywa wsypać na patelnię, dodać oliwy z oliwek i dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie przyprawić miodem, octem winnym, solą i pieprzem. Wymieszać i dusić jeszcze chwilkę.
Gotowe warzywa zmieszać z odcedzonym makaronem. Przed podaniem makaron posypać zrumienionymi ziarnami sezamowymi.