Mieszanka sałat z pieczonym serem

Letnia surówka z mieszanki sałat, najlepiej takich, wśród których są sałaty śródziemnomorskie (frisee, escarola, radicchio, rukola, sałata rzymska) to wspaniały sposób na rozpoczęcie lata.

mix sałatLiczba osób: 2
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 10 min.
Danie gotowe w: 20 min.

Składniki

– 1 opakowanie mixu sałat
– 1 jajko
– 200 g sera pleśniowego
– 1 papryczka chili (1/2 użyć do dressingu)
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– garść świeżej bazylii
– garść świeżej kolendry
– garść świeżej natki pietruszki
– olej do smażenia
– sól, pieprz

Przygotowanie

Najpierw przygotować dressing.
Do blendera wlać oliwę, olej, sherry, dwa rodzaje octu. Dodać cukier, papryczkę chili bez gniazd nasiennych i czosnek. Doprawić solą i pieprzem, miksować przez 10 sekund. Odstawić.

Przygotować panierkę do sera. Mąkę wymieszać z mielonymi ziołami, oprószyć solą i pieprzem. Jajko roztrzepać w miseczce.
Ser w zależności od wybranego rodzaju, podzielić na około 2 cm kawałki. Każdy kawałek zamoczyć w jajku, po czym obtoczyć w panierce. Cały proces powtórzyć dwa razy z każdym kawałkiem, tak, żeby ser był całkowicie pokryty panierką.
Rozgrzać patelnię ze sporą ilością oleju, wrzucać kawałki sera i smażyć przez około 30 sekund, w trakcie smażenia obracać. Gotowy ser wykładać na ręcznik papierowy, by wchłonął tłuszcz.

Przed rozpoczęciem panierowania polecam każdy kawałek sera nadziać na wykałaczkę, można uniknąć w ten sposób brudzenia rąk panierką oraz znacznie łatwiejsze jest wyciąganie sera w trakcie smażenia.
Sałatę porwać i wymieszać z delikatnie posiekanymi świeżymi ziołami. Każdą porcję polać dressingiem, po czym rozrzucić po sałacie posiekaną drobno papryczkę chilli. Na końcu rozłożyć pieczony ser.
Podawać można również posypane prażonym sezamem albo płatkami migdałów.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Mieszanka sałat z pieczonym serem
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas łącznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 + dwanaście =