Mozzarella dla wegan
Wielu wegan po dłuższym czasie zaczyna tęsknić za smakiem sera. Często też brak sera w kuchni, zwłaszcza w daniach pieczonych utrudnia pełne przejście na wegańską dietę. Na szczęście na czeskim rynku pojawił się godny polecenia produkt. Jest nim wegański ser typu mozzarella. Ser jest w całości wykonany z produktów roślinnych, a jego główny składnik stanowią tłuszcze roślinne. Jak na mozzarelle ser jest wyjątkowo twardy (nie taki jak miękka kulka serowa), jednak z pewnością znajdzie swoje zastosowanie w niejednym wegańskim domu. Opakowanie jest stosunkowo duże (większe niż przy tradycyjnej mozzarelli). Ser idealnie nadaje się do potarcia i posypania nim dań, które zamierzamy zapiec. Dobrze sprawdza się również na kanapkach czy w sosach, łatwo się kroi – jest raczej kruchy.
Produkt jest importowany do Polski i można go nabyć w lepszych sklepach ze zdrową żywnością. Niestety nie należy do najtańszych produktów, gdyż cena za jedno opakowanie oscyluje w okolicach 11zł. Mimo wszystko zachęcamy do testowania wegańskiej mozzarelli, zwłaszcza kiedy czujemy wyjątkowo silną tęsknotę za serem i jego zastosowaniami. Produkt jest odpowiedni dla dzieci, wykonany ze zdrowych i naturalnych składników. Oczywiście jeśli cena jest zbyt wysoka zachęcamy do wykonania własnej, domowej wegańskiej mozzarelli.
Mozzarella – właściwości
Ser mozzarella, jak każdy nabiał stanowić może cenne uzupełnienie codziennego menu przede wszystkim w pełnowartościowe białko, wapń, witaminy z grupy B. Dzięki temu mozzarella ma właściwości poprawiające działanie naszego układu odpornościowego.
Ser ten jest także bogaty w tłuszcz oraz witaminy A, E, D i K2. Szczególnie duża zawartość witaminy B12, która jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego i krwiotwórczego.
Prócz tego mozzarella jest oczywiście dużą ilością wapnia, tłuszczu mlecznego i białka.