Musli – sycące śniadanie
Musli, czyli płatki zbożowe, różnorodne nasiona, orzechy oraz owoce to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych.
W naszym kraju cały czas ich spożycie rośnie, jednak daleko nam jeszcze do innych państw europejskich.
Dlaczego musli? Ponieważ dostarczają organizmowi człowieka mnóstwo energii czerpanych przede wszystkim z węglowodanów złożonych. A ponadto zawierają tak potrzebny błonnik, witaminy oraz zawarty w mleku wapń. Zdrowe śniadanie w postaci musli posiada stosunkowo niewielką zawartość tłuszczu. Czyli bogactwo energii powstaje prawie bez towarzystwa tłuszczów. A gdy do musli doda się suszonych owoców, bogatych w witaminy oraz minerały powstaje baza dla wszystkich składników odżywczych zawartych w samym mleku.
Jeżeli do zdrowego śniadania używa się musli gotowych, kupowanych w sklepach, warto przed ich zakupem zapoznać się z etykietą produktu. Musli powinno dostarczać przede wszystkim witamin i mikroelementów, a nie tłuszczu i cukru. Dlatego czytanie etykiety produktu warto zacząć od zawartości kalorii. Nie musi to być musli dietetyczne, wystarczy, że ilość kalorii utrzymuje się w normie, która wynosi od 300 do 370 kcal na 100 g. Jeżeli kubki smakowe akceptują wyłącznie musli skomponowane tak, że dostarcza kalorii powyżej normy, zawsze można zmniejszając ich ilość dodać więcej czystych płatków, np. jęczmiennych.
Ważnym składnikiem w ocenie jest cukier. Norma dla cukru wynosi od 25 do 30 g cukru. Zawsze można wybrać musli bez cukru, chociaż odrobina naturalnego miodu zdecydowanie podniesie walory smakowe musli. Musli dietetyczne może zawierać od 2 do 5 g tłuszczu na 100 g produktu. Tłuszcz to składnik, który warto przeanalizować bardzo dokładnie, pamiętając, że mleko również posiada swoją porcję tłuszczu. Dlatego im mniej tłuszczu w płatkach tym lepiej, wówczas można pozwolić sobie na nieco bardziej tłuste mleko, ponieważ składnik ten zawarty w mleku jest jednocześnie nośnikiem smaku.
Dobre, prawdziwe musli musi zawierać dużo błonnika. Najlepiej, gdy jest go od 7 do 10 g. Oczywiście osoby z nadwrażliwością jelit powinny spożywać go jak najmniej.
Odpowiednio dobrane do diety musli to doskonałe pierwsze śniadanie dla dorosłych i dla dzieci. Przede wszystkim sycące, ciepłe i łatwe w przygotowaniu.