Na ostro lub kwaśno

1Jeśli chodzi o preferencje smakowe, to można dokonać podziału, klasyfikacji na tych, którzy cenią sobie łagodne, kwaśne lub ostre potrawy. Wiadomo, że zależne jest to także od tego, na co jednego dnia ma się ochotę, niemniej przeważnie ogólne oczekiwania są tu najważniejsze.

Warto stawiać na kuchnię chińską, jeśli miłuje się kwaśne posiłki. Tutaj sosy, dodawane do wielu potraw są tak przyprawione, że na pewno zaspokoją podniebienia pasjonatów słodko-kwaśnych aromatów.

2Z kolei, ci którzy cenią sobie ostrość w obiadach czy kolacjach, mogą udać się w stronę kuchni meksykańskiej lub indyjskiej. Tu zapewne się nie zawiodą. Kuchnia łagodna, odnajdzie się w naszej rodzimej tradycji, choć i tu można poeksperymentować z wszelkimi przyprawami. Tak naprawdę jednak, gdy to my odpowiadamy za przygotowanie konkretnego posiłku, to bez względu, na jaką kuchnię się zdecydujemy, kwestia przyprawienia jest stricte indywidualna.
Przykładem dania, jakie może być przygotowywane na rozliczne metody jest zupa pomidorowa. Mimo że włożymy do niej te same składniki, to może ona smakować zupełnie inaczej. Jest to uzależnione od tego, kto ją ugotuje. Komuś mogą spasować kwaśne przyprawy, komuś drugiemu bardziej na ostro, a trzeci w ogóle zrezygnuje z dodatków, poza podstawową solą i pieprzem.

Badania naukowe dowodzą, że dopiero mając średnio 22 lata, zaczynamy tolerować bardziej intensywne smaki. Uważa się, że zmiana preferencji smakowych jest spowodowana zmniejszaniem liczby kubków smakowych wraz z wiekiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

14 − 12 =