Naleśniki z bananami

To już ostatni powiew lata, a ta potrawa z latem mi się kojarzy.
naleśniki z bananami

Składniki

– 3 jajka
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
– 1 szklanka mleka
– 3 bardzo dojrzałe banany
– 2/4 szklanki wody gazowanej
– 1 łyżka sody oczyszczonej
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżki miodu
– 1/2 łyżeczki wanilii ( 3 krople ekstraktu)
– 1/4 łyżeczki soli– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki masła
– 4 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

Roztrzepać jajka z łyżeczką sody. Dolać wodę gazowaną i mleko, powoli wsypywać mąkę, cały czas mieszając. Dodać  cynamon, cukier, miód i szczyptę soli. Ciasto na naleśniki musi być lekko płynne, i połączyć, dobrze wymieszać. Odstawić na około 5 minut.
Banana obrać i pokroić na cienkie plasterki.
Na małej patelni roztopić łyżkę masła z kilkoma kroplami oleju. Na trzymaną pod kątem patelnię wlać porcję ciasta i równomiernie pokryć całą patelnię. Smażyć około 1 minuty, aż od spodu naleśnik uzyska złoty brąz, po czym delikatnie odwrócić na drugą stronę. Smażyć przez 1 minutę więcej po drugiej stronie, aż się zrumieni.
Gotowe naleśniki podawać z bananami oraz polać syropem klonowym.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Naleśniki z bananami
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas łącznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście − trzy =