Naleśniki z jagodami
Przy okazji ostatniego przepisu napisałam, że to już ostatni powiew lata. Myliłam się. Tego roku również pierwsze dni września są bardzo ciepłe. Zatem jeszcze jeden typowo letni przepis.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej (około 2 szklanek)
- 350 ml mleka 3,2%
- 80 g cukru pudru
- 70 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej
- szczypta soli
SOS JAGODOWY:
- 1 szklanka jagód ( lub borówek)
- 1/4 szklanki malinowego dżemu
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Jagody umyć, przełożyć do rondelka zalać połową wody i podgrzewać.
W szklance wymieszać mąkę kukurydzianą z pozostałą ilością wody, dodać do jagód, po czym doprowadzić do wrzenia, mieszać, aż do zgęstnienia.
Mąkę i proszek do przeczenia przesiać do miski i dodać cukier, następnie wymieszać.
W osobnej misce wymieszać jajka, mleko i roztopione masło. Obie mieszanki połączyć, dokładnie wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dolać odrobinę mleka.
Rozgrzać średniej wielkości patelnię z kilkoma kroplami oleju. Wlać porcję ciasta (1/3 filiżanki) i smażyć naleśniki partiami przez 1-2 minuty lub do uzyskania złotego koloru. Ciasto można też smażyć na specjalnej patelni do tzw. pancakes.
Każdy naleśnik polać sosem jagodowym i zwinąć.
Gotowe naleśniki z jagodami można podawać posypane wiórkami czekoladowym i odrobiną bitej śmietany.