Nektarynkowe muffinki owsiane

Sezon na nektarynki trwa, a wyobraźnia działa. W taki sposób powstały te owocowe muffinki, które można łatwo zrobić bez mąki. Są delikatne w smaku, lekko słodkie i dobrze czują się w towarzystwie kawy. Polecamy wszystkim smakoszom i wielbicielom wegańskich słodkości. Przygotowanie jest zaskakująco proste.

SkładnikiNektarynkowe muffiny

  • 2 świeże nektarynki,
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 80g tłuszczu roślinnego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • siemię lniane do dekoracji

Przygotowanie

Z nektarynek wyjmujemy pestki, miąższ kroimy i umieszczamy w misce wraz z pozostałymi produktami.
Wszystkie składniki mieszamy przy użyciu blendera. Ciasto powinno być gęste, kleiste i pulchne oraz wypełnione pęcherzykami powietrza. Foremki wypełniamy gotowym ciastem prawie po same brzegi i posypujemy siemieniem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp 160C.

Z przepisu powinno wyjść około 15 babeczek w standardowej foremce.

Comments are closed.