Nektarynkowe muffinki owsiane
Sezon na nektarynki trwa, a wyobraźnia działa. W taki sposób powstały te owocowe muffinki, które można łatwo zrobić bez mąki. Są delikatne w smaku, lekko słodkie i dobrze czują się w towarzystwie kawy. Polecamy wszystkim smakoszom i wielbicielom wegańskich słodkości. Przygotowanie jest zaskakująco proste.
Składniki
- 2 świeże nektarynki,
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 80g tłuszczu roślinnego,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- siemię lniane do dekoracji
Przygotowanie
Z nektarynek wyjmujemy pestki, miąższ kroimy i umieszczamy w misce wraz z pozostałymi produktami.
Wszystkie składniki mieszamy przy użyciu blendera. Ciasto powinno być gęste, kleiste i pulchne oraz wypełnione pęcherzykami powietrza. Foremki wypełniamy gotowym ciastem prawie po same brzegi i posypujemy siemieniem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp 160C.
Z przepisu powinno wyjść około 15 babeczek w standardowej foremce.