Parmezanowe mille feuilles z warzywami
Mille feuilles (millefeuille, wym. milfej) to po francusku znaczy tysiąc płatków. Pierwotnie nazwa była zarezerwowana dla deseru z trzech warstw listkowego francuskiego ciasta przełożonego kremem waniliowym.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 5 minut
Kaloryczność: 370 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 30 dag startego parmezanu,
- 1 czerwona i żółta papryka,
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- 1 pomidor,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżka oliwy,
- garść listków bazylii,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie
Na rozgrzaną teflonową patelnię wsypywać po 3 łyżki parmezanu, formując cienkie krążki. Usmażyć rumiane placuszki. Delikatnie zsunąć je na pergamin, pozostawić do wystygnięcia.
Warzywa oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, wkładać kolejno: cebulę, czosnek, paprykę, cukinię i na koniec pomidory. Pożna też dodać plasterek mozzarelli, jeśli ktoś lubi. Przyprawić solą, pieprzem i oregano, dusić do całkowitego odparowania.
Na talerzu ułożyć na przemian placki z parmezanu i warzywa. Na ostatnim placku położyć warstwę warzyw i udekorować bazylią.