Pieczone ziemniaki z masłem chilli
Połączenie klasycznego polskiego warzywa z orientalną ostrością.
Składniki
– 6 średnich ziemniaków
– 150 g masła
– 2 papryczki chilli (serrano)
– 1 łyżka pieprzu ziarnistego
– garść natki pietruszki
– garść szczypiorku
– garść koperku
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik na 190 stopni.
Ziemniaki dokładnie wyszorować szczotką do warzyw i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Nakłuć każdego ziemniaka w kilku miejscach patykiem do szaszłyków, natrzeć oliwą, oprószyć świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Zawinąć w folię aluminiową, piec około 50 minut.
W międzyczasie przygotować masło chilli.
Masło dokładnie wymieszać z posiekanymi na drobno ziołami i zmielonym grubo pieprzem. Pieprz można również utłuc w moździerzu, ważne by nie był mielony.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, posiekać i dodać do masła, całość oprószyć solą. Wszystko wymieszać.
Chcąc zaoszczędzić czas, można zioła, masło i chilli włożyć do blendera i zmiksować przez 15 sekund.
Masło chilli zawinąć w folię, formując rękoma rulon wstawić do lodówki, do momentu, aż ziemniaki będą gotowe.
Ziemniaka wyjąć z folii, głęboko naciąć, nie przekrajając go, wzdłuż i włożyć do środka, gruby plaster masła chilli.
Podawać natychmiast udekorowane ulubionymi świeżo posiekanymi ziołami i tartym serem.