Pieczone ziemniaki z masłem chilli
Połączenie klasycznego polskiego warzywa z orientalną ostrością.
Ziemniaki, podstawowy składnik wielu smacznych potraw na całym świecie, stają się prawdziwą gwiazdą w tym prostym, lecz niezwykle aromatycznym przepisie. Pieczone ziemniaki z masłem chilli to kompozycja intensywnego smaku, chrupiącej skórki i delikatności wnętrza. To danie, które zaskakuje przy każdym kęsie, łącząc w sobie klasykę pieczonych ziemniaków z eksplozją smaku, którą dodaje im delikatne masło z nutą ognistego chilli.
Gotów na kulinaryczną podróż, która rozgrzeje Twój talerz i podbije serca wszystkich smakoszy? Przejdźmy do kuchni i rozpocznijmy przygodę z pieczeniem ziemniaków w oryginalny sposób!
Składniki
- 6 średnich ziemniaków
- 150 g masła
- 2 papryczki chilli (serrano)
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- garść natki pietruszki
- garść szczypiorku
- garść koperku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik na 190 stopni.
Ziemniaki dokładnie wyszorować szczotką do warzyw i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Nakłuć każdego ziemniaka w kilku miejscach patykiem do szaszłyków, natrzeć oliwą, oprószyć świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Zawinąć w folię aluminiową, piec około 50 minut.
W międzyczasie przygotować masło chilli.
Masło dokładnie wymieszać z posiekanymi na drobno ziołami i zmielonym grubo pieprzem. Pieprz można również utłuc w moździerzu, ważne by nie był mielony.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, posiekać i dodać do masła, całość oprószyć solą. Wszystko wymieszać.
Chcąc zaoszczędzić czas, można zioła, masło i chilli włożyć do blendera i zmiksować przez 15 sekund.
Masło chilli zawinąć w folię, formując rękoma rulon wstawić do lodówki, do momentu, aż ziemniaki będą gotowe.
Ziemniaka wyjąć z folii, głęboko naciąć, nie przekrajając go, wzdłuż i włożyć do środka, gruby plaster masła chilli.
Podawać natychmiast udekorowane ulubionymi świeżo posiekanymi ziołami i tartym serem.