Pierogi ruskie
Pierogi ruskie jako danie na stałe wrosły do kanonu najpopularniejszych potraw w naszym kraju. Ich zwolennikami są osoby w różnym wieku. Urokowi ruskich pierogów nie mogą oprzeć się zarówno nastolatki, jak i osoby starsze.
W każdym barze szybkiej obsługi pierogi ruskie są pewnikiem, bowiem bez nich żadna gastronomia nie może zdobyć wielbicieli na dłuższą metę. Czy warto degustować się pierogami ruskimi własnej, domowej roboty? Czy też lepiej zaoszczędzić czas i udać się do pobliskiego lokalu i degustować pierogi na hokerze barowym?
Wybór zależy od nas samych, ale prawda jest taka, że sekret tkwi w dobrze wyrobionym cieście oraz smacznym farszu. Dobrze wyrobione ciasto na pierogi powinno oprócz stałych składników w postaci mąki, jajek oraz wody posiadać pewne dodatki, aby uzyskać sprężystość oraz delikatność smakową, a zarazem wytrzymałość na wysoką temperaturę gotowania.
Farsz do ruskich pierogów wedle tradycji powinien być przyrządzony z masy ziemniaczanej oraz cebuli. Bardziej wyszukanym smakoszom polecamy także eksperymentowanie z dodatkami do farszu. Dużą rolę odgrywają tu także przyprawy. Majeranek nadaje pierogom wyrazisty smak, papryka słodka podkreśla aromat. Można także do farszu dodawać zeszklony boczek (ja nie zalecam), większość z nas traktuje go jednak jako okrasę z zewnętrznej strony pierogów.
Pierogi ruskie tuż po wyciągnięciu z gorącej wody są smaczne i niezwykle pożywne, jednak nie zapominajmy, że pełen wyraz smaku oraz możliwości delektowania się potrawą osiągniemy dzięki zasmażaniu. Podsmażone pierogi z dodatkiem zeszklonej cebuli nie mogą równać się z innymi. Jeśli ciasto pierogowe zostanie obsmażone w głębokim oleju. Wytworzy się niezwykle aromatyczna skórka, a smak farszu dodatkowo zostanie podkreślony.
Pamiętajmy także, że jeżeli decydujemy się na podkreślenie przyprawami smaku farszu- doprawienie pierogów podczas podsmażania powinno odbywać się ostrożnie, ponieważ w takiej sytuacji nietrudno przesolić potrawę. Doświadczone gospodynie domowe z pewnością odnajdują się w tej kwestii doskonale. Gdy pierogi ruskie w pomarańczowej skórce znajdą się już na naszych talerzach- można pomyśleć o sosie dla nich. Wariantów sosów jest mnóstwo. Jeżeli pierogi przyrządzone zostały na ostro z dodatkiem mocnej papryki, chilli lub curry, wystarczającym sosem może okazać się świeża śmietana z dodatkiem delikatnych ziół, np. szczypiorku.
Klasyczna odmiana pierogów ruskich smakować może z sosem majonezowym lub z klasyczną opcją tłuszczu po zeszklonej cebuli. Pierogi ruskie są daniem niezwykle kalorycznym, jednak mało kto potrafi się im oprzeć. W rankingach popularności zdecydowanie przewyższają pierogi z kapustą lub grzybami, a także z twarogiem na słodko. Można degustować je w wielu barach szybkiej obsługi, jednak jeśli wiążą się z ukochanym smakiem dzieciństwa- trudno aby jakość przemysłowa zastąpiła klasyczną kuchnię niejednej polskiej mamy. Pierogi ruskie przyrządzane w formie gotowej, z mrożonki także bywają smaczne, jednak potrawa przyrządzana tradycyjnymi metodami „krok po kroku” posiada w stu procentach najwyższe walory smakowe.