Pizza z kalafiora
Każdy ma czasem ochotę na coś niezdrowego bądź fast food, ale z preferencjami lub wymogami dietetycznymi ciężko znaleźć restauracje, które oferują jedzenie wegetariańskie, bez glutenu czy nabiału.
Dlatego dla wielu osób wygodniejsze jest gotowanie w domu, bo umożliwia to dostosowanie przepisów do swoich potrzeb.
Jednak tworzenie własnych przepisów metodą prób i błędów zajmuje dużo czasu, dlatego przedstawiam wam przepis na wegańską pizzę z kalafiora:
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 60 ml skrobi pszennej, kukurydzianej, tapioki lub ziemniaczanej
- 60 ml dowolnej mąki, u mnie ryżowa
- 60 ml płatków drożdżowych dezaktywowanych lub tartego parmezanu (krowi lub wegański)
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki przyprawy do pizzy
- 3 łyżki oleju
- opcjonalnie dwa jajka
Sposób przygotowania:
Kalafiora obieram z liści, kroję na kawałki i miksuję do struktury kaszy. Zagotowuję wodę i gotuję kalafiora przez 3 minuty. Odlewam na sicie. Gdy przestygnie przekładam do ściereczki lub ręcznika i wyciskam maksymalnie ile się da wodę. Suchą masę z kalafiora przekładam do miski, łączę z pozostałymi składnikami i dobrze mieszam. Formę do pieczenia wysypuję lekko mąką i rozkładam masę z kalafiora, mocno dociskając. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Na upieczony spód układam wybrane składniki. Ja smaruję sosem, układam rozkruszone tofu, pokrojone pomidory i posypuję startym serem. Aby uniknąć rozpadnięcia się spodu używam łopaty do pizzy. Piekę ponownie w 180 stopniach przez 10-15 minut.
W ten sposób można sobie pozwolić na coś dobrego, dalej jedząc zdrowo. Na dodatek sami wybieramy co chcemy nałożyć na swoją pizzę.