Popcorn z miodem i orzeszkami ziemnymi

popcorn karmelJednym z popularniejszych sposobów na podanie zdrowego popcornu jest dodanie do niego karmelu, miodu lub orzeszków ziemnych. Celem zachęcenia wszystkich Państwa do własnych eksperymentów kulinarnych z tą chrupiąca przekąską, przygotowaliśmy sprawdzone i banalne w wykonaniu przepisy.

Jak się okazuje, popcorn podawany na słodko uwielbiają nie tylko najmłodsi, ale również dorośli. Taka przekąska doskonale nadaje się do filmu czy na rodzinną imprezę. Co więcej, prażona kukurydza okazuje się bardzo zdrowym składnikiem diety, ponieważ popcorn zawiera znaczne ilości błonnika oraz przeciwutleniacze, dokładnie takie jak w warzywach i owocach.

Z tego też powodu poleca się jego spożywanie zarówno dzieciom, jak i karmiącym matkom oraz osobom na diecie, walczącym z niedoskonałościami sylwetki. Popcorn w naturalnej postaci, bez tłuszczu i soli może znacznie niwelować ryzyko wystąpienia poważnych chorób serca czy nowotworów. Jednakże, od czasu do czasu śmiało możemy pozwolić sobie na zjedzenie słodkiego popcornu, na przykład z miodem i orzeszkami. Z pewnością przypadnie on do gustu wszystkim domownikom, nie tylko tym najmłodszym, uwielbiającym przecież słodycze.

Słodki, miodowo-orzechowy popcorn z powodzeniem przygotujemy w zaciszu własnej kuchni. Będzie potrzebowali do tego celu albo patelni albo mikrofalówki, zależnie od rodzaju ziaren kukurydzy, jakie kupimy. Ze swojej strony polecamy przygotowywanie popcornu w mikrofali. W ten sposób zmniejszymy znacznie ilość tłuszczu, potrzebną do uprażenia kukurydzy na patelni czy w garnku.

Składniki

Do wykonania smakowitego popcornu, oprócz torebki ziaren kukurydzy będziemy ponadto potrzebowali składników takich jak:

  • masło (mniej więcej pół kostki),
  • brązowy cukier (około 1/4 szklanki),
  • melasa (2 łyżki),
  • miód (około 2 łyżek) ,
  • ekstrakt z wanilii (2 łyżeczki od herbaty),
  • solne orzeszki ziemne (2-3 łyżki),
  • gorzka czekolada, najlepiej z zawartością kakao na poziomie około 80% (10 dkg),
  • soda (pół łyżeczki od herbaty),
  • sól (szczypta do smaku),
  • woda (3-4 łyżki).

Przygotowanie

Na początek należy przygotować sam popcorn. Jak już powiedzieliśmy, możemy zrobić to dowolnie – w garnku, piekarniku lub mikrofali. Podczas gdy ziarna kukurydzy będą się prażyły, my powinniśmy przygotować masę miodową. W tym celu należy stopić masło, dodać do niego cukier, melasę i miód, dokładnie mieszając i uważając, by masa się nie przypaliła. Całość zagotujmy, następnie, już po odstawieniu z ognia dodajmy wanilię, sodę oraz szczyptę soli. Masę wylejmy na uprażony uprzednio popcorn, najlepiej przełożony na blachę do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia, które wkładamy następnie na mniej więcej 10-15 minut do nagrzanego do koło 150 stopni piekarnika. Po tym czasie warto blachę wyciągnąć, zawartość dokładnie przemieszać by ziarna połączyły się z karmelem i wstawić jeszcze na około 10 minut z powrotem do piekarnika.

Po tym czasie popcorn powinniśmy wyciągnąć i przełożyć do miski, by nieco wystygł. W tym czasie należy roztopić czekoladę i polać nią popcorn (możemy w ten sposób utworzyć efektowne wzory), po czym posypać posiekanymi drobno orzeszkami. Po zaschnięciu czekolady popcorn wraz z miodowym karmelem możemy połamać na kawałki i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście − trzy =