Przepis na pyszne babeczki

babeczkiŚwięta, Święta, Święta! A jak Święta to babka.

Dziś przedstawiam przepis na jeden z moich ulubionych wypieków. Sekretem tu jest krem, którego używam również do kilku innych ciast. W tym przypadku krem towarzyszy kruchym babeczkom, tworząc pyszną kompozycję smaków.

Ciasto (25 babeczek)

  • 3 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 kostka masła

Wszystkie składniki kroimy i siekamy, na końcu dodając żółtka. Całość wyrabiamy i odstawiamy na 20 minut. Po upływie 20 minut, kroimy ciasto na 25 części (ta porcja jest na 25 babeczek). Można też do części ciasta dodać kakao. Następnie smarujemy margaryną foremki i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.

Krem

  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki wody
  • niecałe dwie szklanki mleka w proszku

Wszystkie produkty, z wyjątkiem mleka w proszku rozgrzewamy w rondlu, ale nie gotujemy. Po chwili, zestawiamy rondel z ognia, dodajemy mleko w proszku, a następnie wszystko mieszamy. Gotową masę należy przelać na babeczki i udekorować według uznania.

Gorąco zachęcam do spróbowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście + trzy =