Przepis na pyszne babeczki
Święta, Święta, Święta! A jak Święta to babka.
Dziś przedstawiam przepis na jeden z moich ulubionych wypieków. Sekretem tu jest krem, którego używam również do kilku innych ciast. W tym przypadku krem towarzyszy kruchym babeczkom, tworząc pyszną kompozycję smaków.
Ciasto (25 babeczek)
- 3 szklanki mąki
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 kostka masła
Wszystkie składniki kroimy i siekamy, na końcu dodając żółtka. Całość wyrabiamy i odstawiamy na 20 minut. Po upływie 20 minut, kroimy ciasto na 25 części (ta porcja jest na 25 babeczek). Można też do części ciasta dodać kakao. Następnie smarujemy margaryną foremki i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.
Krem
- 2 łyżeczki kakao
- 1 cukier waniliowy
- pół kostki masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki wody
- niecałe dwie szklanki mleka w proszku
Wszystkie produkty, z wyjątkiem mleka w proszku rozgrzewamy w rondlu, ale nie gotujemy. Po chwili, zestawiamy rondel z ognia, dodajemy mleko w proszku, a następnie wszystko mieszamy. Gotową masę należy przelać na babeczki i udekorować według uznania.
Gorąco zachęcam do spróbowania!