Przepis na wegańskie i bezglutenowe pierogi ruskie
Tradycyjne Polskie dania często stają się wyzwaniem przy diecie wegańskiej. Dlatego mam dla was wegańskie i bezglutenowe pierogi ruskie.
Ciasto bezglutenowe – składniki:
- 380 ml mąki ryżowej białej
- 380 ml mąki gryczanej drobnej, owsianej lub sorgo
- 380 ml szklanki skrobi ziemniaczanej, tapioki lub skrobi kukurydzianej
- 4 łyżki oleju
- 250 ml wody + ok. 200 ml w zależności od typu mąki
Ciasto bezglutenowe – przepis:
- Do miski przesiać wszystkie mąki. Dokładnie wymieszać.
- Odsypać z mieszanki 1 lekko czubatą szklankę mąki i zalać 1 szklanką wrzątku. Wymieszać widelcem, aż zrobi się dość twardy glut. Zostawić go na kilka minut aż osiągnie temperaturę, że można go wyrabiać dłonią.
- Wyrabiać zaparzony kawałek ciasta z pozostałą częścią mąki i olejem. W miarę jak ciasto uzyskuje konsystencję można dodać jeszcze wodę o temperaturze pokojowej. Ma powstać plastyczne ciasto, gładkie o przyjemnej konsystencji. Potrzebna ilość wody raz może być mniejsza, a raz większa. Ciasto włożyć do torebki foliowej.
- Na wysypanej mąką ryżową stolnicy wałkować ciasto bezglutenowe na grubość około 2-2.5 milimetrów i wyciąć kółka. Gdy ciasto lekko przesycha wyrobić je ponownie zwilżoną dłonią. Średnio wychodzi około 40 pierogów z tej porcji ciasta.
Nadzienie do pierogów:
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g tofu naturalnego lub wędzonego
- 4 duże cebule
- 1 cytryna
- sól i czarny pieprz do smaku
Wegańskie pierogi ruskie – przygotowanie:
- Obrane i ugotowane ziemniaki przecisnąć przez prasę do ziemniaków.
- Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto na oliwie lub oleju.
- Tufu rozgnieść widelcem lub zetrzeć na tarce.
- W misce połączyć ziemniaki z cebulą i tofu, dodać sok z cytryny, sól oraz pieprz i wyrobić na zwięzły farsz.
- Stolnicę wysypać skrobią, 1/3 ciasta delikatnie wałkować wałkiem również posypanym skrobią. W wersji bezglutenowej ciasto powinno być troszkę grubsze niż pszenne. Po wycięciu kółek należy nałożyć farsz, szybko posmarować wewnętrzny brzeg zwilżonym pędzelkiem lub palcem i zlepić.
- Pierogi włożyć do wrzątku na około 3 minuty. Podawać polane olejem lub wegańskim masłem z usmażoną cebulką. Smacznego!