Przepis na wegańskie i bezglutenowe pierogi ruskie

Pierogi ruskieTradycyjne Polskie dania często stają się wyzwaniem przy diecie wegańskiej. Dlatego mam dla was wegańskie i bezglutenowe pierogi ruskie.

Ciasto bezglutenowe – składniki:

  • 380 ml mąki ryżowej białej
  • 380 ml mąki gryczanej drobnej, owsianej lub sorgo
  • 380 ml szklanki skrobi ziemniaczanej, tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki oleju
  • 250 ml wody + ok. 200 ml w zależności od typu mąki

Ciasto bezglutenowe – przepis:

  1. Do miski przesiać wszystkie mąki. Dokładnie wymieszać.
  2. Odsypać z mieszanki 1 lekko czubatą szklankę mąki i zalać 1 szklanką wrzątku. Wymieszać widelcem, aż zrobi się dość twardy glut. Zostawić go na kilka minut aż osiągnie temperaturę, że można go wyrabiać dłonią.
  3. Wyrabiać zaparzony kawałek ciasta z pozostałą częścią mąki i olejem. W miarę jak ciasto uzyskuje konsystencję można dodać jeszcze wodę o temperaturze pokojowej. Ma powstać plastyczne ciasto, gładkie o przyjemnej konsystencji. Potrzebna ilość wody raz może być mniejsza, a raz większa. Ciasto włożyć do torebki foliowej.
  4. Na wysypanej mąką ryżową stolnicy wałkować ciasto bezglutenowe na grubość około 2-2.5 milimetrów i wyciąć kółka. Gdy ciasto lekko przesycha wyrobić je ponownie zwilżoną dłonią. Średnio wychodzi około 40 pierogów z tej porcji ciasta.

Nadzienie do pierogów:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g tofu naturalnego lub wędzonego
  • 4 duże cebule
  • 1 cytryna
  • sól i czarny pieprz do smaku

Wegańskie pierogi ruskie – przygotowanie:

  1. Obrane i ugotowane ziemniaki przecisnąć przez prasę do ziemniaków.
  2. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto na oliwie lub oleju.
  3. Tufu rozgnieść widelcem lub zetrzeć na tarce.
  4. W misce połączyć ziemniaki z cebulą i tofu, dodać sok z cytryny, sól oraz pieprz i wyrobić na zwięzły farsz.
  5. Stolnicę wysypać skrobią, 1/3 ciasta delikatnie wałkować wałkiem również posypanym skrobią. W wersji bezglutenowej ciasto powinno być troszkę grubsze niż pszenne. Po wycięciu kółek należy nałożyć farsz, szybko posmarować wewnętrzny brzeg zwilżonym pędzelkiem lub palcem i zlepić.
  6. Pierogi włożyć do wrzątku na około 3 minuty. Podawać polane olejem lub wegańskim masłem z usmażoną cebulką. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście − trzynaście =