Przepis na zdrowe ciasto marchewkowe
Większość przepisów na ciasta marchewkowe nakazuje dodawanie dużej ilości oleju, mąki i cukru. Aby kawałek ciasta marchewkowego nie był bombą kaloryczną, lecz nieco zdrowszą przekąską, można użyć do tego zdrowszych zamienników, a ciasto jest równie smaczne!
Do przygotowania zdrowego ciasta marchewkowego potrzebujemy:
Składniki
- 3,5 – 4 szklanki startej marchwi
- 1,5 szklanka płatków owsianych górskich
- garść bakalii (ja użyłam rodzynków i żurawiny)
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka rozpuszczonej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
Marchew myjemy i ścieramy na tarce o dużych lub drobnych oczkach (ja tym razem wybrałam pierwszą opcję). Płatki owsiane drobno mielimy blenderem, a następnie białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Do białek dodajemy żółtka, a następnie wlewamy całość do zmielonych płatków. Dodajemy również resztę składników: cynamon, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, olej, miód, czekoladę i całość blendujemy. Blaszkę smarujemy odrobiną oleju lub margaryny i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 60 minut.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 10-15 minut i czekamy aż ostygnie.
Chyba, że nie mamy takiej silnej woli i jemy na gorąco;)