Najlepsze przepisy na dania z cieciorki

dania z cieciorkiCieciorka (ciecierzyca), wcześniej kojarzona przeważnie z daniami dla wegetarian, coraz częściej gości w menu polskich rodzin. I bardzo dobrze, bo ta roślina strączkowa to samo zdrowie. Cieciorka jest bogata w białko roślinne, żelazo, błonnik, dlatego doskonale nadaje się dla ciężarnych, cukrzyków, uczulonych na gluten czy osób borykających się z chorobami układu pokarmowego. Nigdy nie jadłaś cieciorki i nie wiesz jak mogłabyś wykorzystać ją w kuchni? W takim razie koniecznie zapoznaj się z poniższym tekstem! Przedstawiamy w nim najlepsze przepisy na dania z cieciorki.

Zupa krem z cieciorki

Twoja rodzina uwielbia zupy? Przygotuj im zupę krem z cieciorki! Potrzebujesz jednej puszki tej rośliny (możesz też wybrać wersję „suchą” – wtedy niezbędne będą co najmniej 3 szklanki ziaren), ¼ kostki masła, por, oliwę z oliwek, 3 duże ziemniaki, 4 łyżki śmietany 30%, cebuli, 700 ml bulionu z kostki lub ugotowanego przez siebie rosołu, 200 ml mleka. Jeśli zdecydujesz się na suchą ciecierzycę, dzień wcześniej namocz ją w zimnej wodzie. Gdy odpowiednio zmięknie (lub gdy wybierzesz cieciorkę w puszce), posól i gotuj ją przez 2 godziny. W drugim garnku, na maśle i oliwie zeszklij pokrojoną w paski cebulę i stopniowo dodawaj por i ziemniaki. Całość powinna dusić się pod przykryciem ok. 20 minut. W międzyczasie podgrzej przygotowany wcześniej bulion i dodaj do niego cieciorkę, a po 10 minutach podsmażone warzywa. Na koniec dopraw według uznania, dodaj śmietanę kremówkę i zmiksuj na gładką masę. Nie mów, że nie chcesz spróbować?

Cieciorka w sosie pomidorowym

Nie masz pomysłu na drugie danie? Spróbuj cieciorki w sosie pomidorowym! Chcesz, aby smakowała tak jak ta z http://www.primavika.pl/? Przygotuj puszkę cieciorki, cebulę, natkę pietruszki, czosnek, przyprawy (sól, pieprz, bazylia, ostra papryka i cukier), puszkę pomidorów, 400 ml bulionu (najlepiej ugotuj go dzień wcześniej). Zacznij od podsmażenia cebuli i czosnku. Następnie dodaj do nich pomidory, ostrą paprykę i duś przez co najmniej 15 minut. Na koniec posyp solą, pieprzem i wsyp odcedzoną ciecierzycę, a wszystko to dodaj do przygotowanego wcześniej bulionu. Całość gotuj jeszcze ok. 25 minut. Podawaj z ryżem lub różnymi rodzajami kasz.

Hummus

Choć hummus znajdziesz w każdym hipermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością, bez problemu możesz przygotować do w swoim domu. Niezbędne będzie 250 g ciecierzycy (najlepiej w puszce), 5 łyżek pasty tahini (jeśli nie znajdziesz jej w sklepie, możesz zastąpić ją sezamem zmiksowanym z oliwą z oliwek), 4 ząbki czosnku, trochę soku z cytryny, oliwa i sól. Na początek odcedź ciecierzycę – jest to bardzo ważne, w przeciwnym razie Twój hummus będzie zbyt wodnisty. Potem gotują ją przez 12 minut, a po przełożeniu na durszlak zostaw do ostygnięcia. W wolnej chwili obierz czosnek i wyciśnij sok z cytryny. Jeśli ciecierzyca wystygnie, wszystkie składniki możesz przełożyć do jednej miski i zmiksować na gładką masę. Hummus można potraktować jako pastę na kanapki, ale też doskonale nadaje się do omletów lub jako dip do przekąsek na imprezy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jedenaście + dwa =