Przepisy na dania z tofu
Serek powstający z mleka sojowego, czyli tofu, cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jeszcze kilka lat temu można było go spotkać wyłącznie w niewielkich sklepikach ekologicznych – dziś w swojej ofercie ma go coraz więcej hipermarketów. W sprzedaży dostępne jest m.in. tofu naturalne, z przyprawami oraz wędzone. Zastanawiasz się, jak możesz wykorzystać ten przysmak w kuchni? Oto kilka pysznych propozycji!
Tofucznica, czyli wegańska jajecznica
Ta propozycja przypadnie do gustu nie tylko weganom, ale także osobom, które borykają się z nietolerancją laktozy lub z innych powodów rezygnują z jaj w swojej diecie. Tofucznica, podobnie jak jej naszpikowany białkami i żółtkami odpowiednik, nie wymaga wielogodzinnych przygotowań i fantastycznie sprawdza się jako śniadanie. Co będzie potrzebne do jej przyrządzenia?
- oliwa z oliwek (do smażenia),
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 200 g serka tofu (rodzaj zależy od preferencji),
- curry,
- sól i pieprz,
- garść pomidorków koktajlowych,
- szczypior.
Na rozgrzanej patelni (sprawdzi się ta klasyczna, będąca na wyposażeniu kuchni) podsmażamy posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę, a następnie dodajemy rozdrobnione tofu z przyprawami. Gdy całość lekko się zarumieni, wrzucamy pokrojone na mniejsze części pomidorki oraz posiekany szczypior i energicznie mieszamy. Najlepiej smakuje z dodatkiem pieczywa!
Tofurnik, czyli alternatywa dla klasycznego sernika
Niewiele osób wie, że tofu można stosować również do deserów, a jednym z popularniejszych jest sernik tofurnik. Składniki, jakie trzeba przygotować to:
SPÓD
- opakowanie herbatników,
- szklanka płatków owsianych,
- ¾ szklanki wody,
- łyżka stołowa miodu.
MASA
- 3 opakowania tofu naturalnego,
- puszka mleczka kokosowego,
- ½ szklanki cukru (w wersji fit można zamienić go na ksylitol),
- 2 łyżki soku z cytryny.
WIERZCH
- polewa czekoladowa.
Ciastka kruszymy, a następnie z resztą składników wkładamy do malaksera i blendujemy. Gdy masa będzie jednolita, przekładamy ją do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. W analogiczny sposób postępujemy ze składnikami na masę. Całość pieczemy przez 40 minut w temp. 180°C. Po wystygnięciu wierzch oblewamy polewą czekoladową.
Sałatka z tofu, awokado i rukolą
Ten przepis z tofu w roli głównej sprawdzi się jako przekąska, drugie śniadanie, a nawet jako lekki lunch do pracy. Aby przygotować tę sałatkę, wystarczy kilka produktów:
- opakowanie serka tofu 200 g,
- połowa dojrzałego awokado,
- garść rukoli,
- garść suszonych pomidorów,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano,
- łyżka oliwy z oliwek.
Wystarczy do rukoli dodać pokrojone w kostkę tofu, awokado oraz suszone pomidory i przyprawy. Całość najlepiej skropić oliwą z oliwek.
***
Tofu można wykorzystać również jako składnik:
- zupy tajskiej,
- pasty kanapkowej (np. z dodatkiem tuńczyka czy soczewicy),
- wegetariańskich burgerów (zamiennik mięsnych lub rybnych kotletów),
- makaronu z warzywami.