Rodzaje alternatyw mięsa

alternatywa miesaWiele przepisów kulinarnych zawiera jakiś rodzaj mięsa, przez co osoby ograniczające lub całkowicie nie jedzące go mają większą trudność z przygotowywaniem dań. Z czego można więc skorzystać, żeby zastąpić mięso w jedzeniu?

Tofu

Tofu jest klasykiem wśród alternatyw mięsa i jednym z najczęściej stosowanych jego zamienników. Jest to niskokaloryczne źródło białka, doceniane dzięki łatwemu wchłanianiu przypraw i marynat.

Granulat sojowy

Granulat sojowy jest korzystny cenowo i ma wiele zastosowań. Sprzedawany jest w postaci drobnego granulatu albo większych kostek. Po ponownym dodaniu wody jest dosyć uniwersalny i można go funkcjonalnością porównać do mięsa mielonego.

Kotlety sojowe

Kotlety sojowe mają większy rozmiar niż kostki. Przyprawione, panierowane i smażone są alternatywą dla mięsnych kotletów.

Tempeh

Dzięki średniej zawartości białka wynoszącej 20g/100g i dużej zawartości błonnika tempeh jest świetnym elementem zrównoważonej i pełnowartościowej diety, a możliwości jego wykorzystania nie mają granic.

Białko pszenne

Pod nazwą “seitan” lub białko pszenne (czyli gluten) kryje się substancja o konsystencji przypominającej mięso, łatwa do przyprawienia i przyrządzenia. Najczęściej z seitanu wykonuje się wędliny albo kiełbaski. Dostępne jest samo ciasto jak i również proszek seitanu, z którego samodzielnie można wykonać produkty.

Ciecierzyca

Ze względu na korzystne proporcje składników odżywczych, ciecierzyca jest bardzo zdrową opcją. Zawiera więcej białka niż niektóre mięsa, zapewnia dodatkową dawkę żelaza i ma podobną zawartość wapnia do mleka oraz zawiera sycącą porcję błonnika.

Fasola

Popularnym produktem z fasoli, zwłaszcza w Ameryce jest burger. Fasola jest bogata w białko i błonnik. Im ciemniejsza jest fasola, tym więcej antocyjanów znajduje się w skórce. Ten naturalny barwnik roślinny ma jeszcze silniejszy wpływ na organizm jako przeciwutleniacz niż witaminy C lub E.

Soczewica

Soczewica może być np. bazą sosu bolońskiego, ale dzięki swojemu bogatemu smakowi świetnie sprawdzi się też w pasztetach. Kiedyś była bardzo popularna w kuchni polskiej np. jako farsz pierogów, a od niedawna wraca do swoich lat świetności.

Boczniaki

Boczniaki ze względu na swoją konsystencję znakomicie sprawdzą się jako alternatywa mięsa w roślinnej wersji flaczków, a panierowane i smażone są ciekawą alternatywą kotleta. Boczniaki zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe i łatwo przyswajalne składniki mineralne.

Wybór zamiennika mięsnego jest kwestią tego, co chcemy zrobić, jak i również indywidualnych preferencji smakowych. Jednak opcji jest dużo i warto próbować różnych rozwiązań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

szesnaście + 6 =