Roladki z bakłażana z fetą
Bakłażan bywa nazywany również oberżyną (od francuskiego słowa aubergine), jajkiem krzewiastym, a także romantycznie „gruszką miłosną”. Bakłażan ma tyle właściwości dobroczynnych dla zdrowia i sylwetki, że zasługuje na honorowe miejsce w diecie.
Liczba osób: 2-3
Czas przygotowania: 10m
Czas gotowania: 25m
Gotowe w: 35m
Składniki
- 2 bakłażany
- 200 g sera feta
- 100 g mieszanki sałat
- 1/2 cytryny (sok)
- 1 papryczka chili
- kilka czarnych oliwek
- kilka liści bazylii
- kilka liści mięty
- sól
- pieprz
Bakłażana umyć i osuszyć, odkroić końcówki. Pociąć wzdłuż na cienkie paski, można to robić nożem, ale proponuję użyć łopatki do krojenia sera lub ostrej obieraczki do warzyw, wystarczy mocniej docisnąć.
Plastry bakłażana zrumienić na rozgrzanej patelni grillowej z odrobią oliwy.
Miętę i bazylię posiekać. Papryczkę chili umyć, usunąć gniazdo nasienne i posiekać.W małej misce rozetrzeć fetę na krem, dodać posiekane zioła i papryczkę chili. Całość skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszać.
Plastry bakłażana rozłożyć na desce do krojenia. Posmarować pastą z fety i zawinąć, następnie spiąć wykałaczką lub ułożyć końcem bakłażana do dołu, mocno dociskając, żeby się nie rozwinął.
Gotowe roladki ułożyć na mieszance sałat i skropić oliwą lub kremem na bazie octu balsamicznego.