Sałatka makaronowa z brokułem

makaron brokułyMiędzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem ogłosiła w 2015 roku, że nadmierna konsumpcja wędlin jest tak samo rakotwórczym zagrożeniem jak palenie papierosów, alkohol, azbest i arszenik. Oto przepis na sałatkę w wersji bez wędlin.

Składniki

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
  • 150 g soji konserwowej (pół puszki)
  • 100 g liści szpinaku
  • 1 główka brukuła
  • 1 duża czerwona lub żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • garść rodzynek

DRESSING:

  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 12 %
  • 5 łyżek niskotłuszczowego majonezu
  • 2 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki suszonego estragonu
  • kilka liści szczypiorku

Wstawić osoloną wodę na makaron i mały garnek z wodą na brokuły.
Najpierw przygotować dressing.
blenderze wymieszać majonezjogurtśmietanęocetmusztardęmiódestragon oraz  sól i pieprz.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać z łupiny i pokroić w krążki.
Makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Brokuły zblanszować i osudzić, następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Do miski wrzucić makaron, dodać brokuły, soję, paprykęcebulę i rodzynki, po czym wszystko wymieszać.
Sałatkę polać sosem, doprawić solą i pierzem, następnie dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki, na co najmniej 15 minut.

Gotową sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem i  podawać na szpinaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć + jedenaście =