Sałatka makaronowa z brokułem
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem ogłosiła w 2015 roku, że nadmierna konsumpcja wędlin jest tak samo rakotwórczym zagrożeniem jak palenie papierosów, alkohol, azbest i arszenik. Oto przepis na sałatkę w wersji bez wędlin.
Składniki
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- 150 g soji konserwowej (pół puszki)
- 100 g liści szpinaku
- 1 główka brukuła
- 1 duża czerwona lub żółta papryka
- 1 czerwona cebula
- garść rodzynek
DRESSING:
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 12 %
- 5 łyżek niskotłuszczowego majonezu
- 2 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1/4 łyżeczki suszonego estragonu
- kilka liści szczypiorku
Wstawić osoloną wodę na makaron i mały garnek z wodą na brokuły.
Najpierw przygotować dressing.
W blenderze wymieszać majonez, jogurt, śmietanę, ocet, musztardę, miód, estragon oraz sól i pieprz.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać z łupiny i pokroić w krążki.
Makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Brokuły zblanszować i osudzić, następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Do miski wrzucić makaron, dodać brokuły, soję, paprykę, cebulę i rodzynki, po czym wszystko wymieszać.
Sałatkę polać sosem, doprawić solą i pierzem, następnie dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki, na co najmniej 15 minut.
Gotową sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać na szpinaku.