Seler zapiekany z grilla
Seler posiada przeciwutleniacze, które zwalczają rożnego rodzaju wirusy i bakterie (na czasie!).
Picie soku z selera naciowego oraz z marchwi czyści organizm ze szkodliwych substancji oraz wzmacnia układ odpornościowy, który broni nas przed różnymi chronicznymi chorobami.
Składniki
1-2 średniej wielkości selery
6-8 plastrów żółtego sera
1 pomidor
1 łyżka masła/margaryny
sól, pieprz, słodka papryka, jarzynka
Przygotowanie
Selery wyczyścić, pokroić na plastry grubości ok 1 – 1,5cm. Pojedyncze lub po dwa plastry z odrobiną tłuszczu np. z pieczonego obok karczku, zawinąć całkowicie w folię aluminiową.
Zostawić na grillu lub patelni na ok. 15min, po tym czasie plastry odwrócić i zapiekać do czasu, aż seler zmięknie (ok. 10 min). Na koniec każdy plaster selera obłożyć kawałkiem sera. Jeszcze Przed zawinięciem w folię dobrze smakowi selera robi posypanie tartym oregano, kurkumą lub curry. Można przybrać także kawałkami świeżego pomidora. Każdy kto jadł ten seler mówił, że jest „pyyyszny”. Serdecznie polecam!