Smalec wegetariański
Przyznaję, że smalec wegetariański zrobiłam pierwszy raz w życiu, choć wcześniej jadłam go już kilka razy. Smalec można przygotować z wielu składników, ale chyba najpopularniejszy jest na bazie margaryny Planta i fasoli lub ryżu.
Nazywanie tej pasy „smalcem” jest być może nadużyciem, ale nie czepiajmy się nazw. Ważne, że w/g poniższego przepisu otrzymamy pyszne smarowidło do chleba:
Składniki
- 1 szklanka ryżu lub 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli (co kto woli)
- szklanka bułki tartej (lub pół jeśli użyto fasoli)
- 3 cebule
- 250 g margaryny bezmlecznej (preferuje Plantę)
- 4 ząbki czosnku
- 2 suszone śliwki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżka sosu sojowego
- olej do smażenia
- 1/2 litra wody
Przygotowanie
Ryż przepłukać i ugotować do miękkości (lub fasolę). Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na kilku łyżkach oleju.
Dodajemy ząbki wyciśniętego przez maszynkę i jeszcze chwilkę smażymy aż cebula będzie miękka.
Przestudzony ryż miksujemy (w mikserze lub blenderem) z rozpuszczoną margaryną. Dodajemy sól, śliwki, sos sojowy. Masa będzie gęsta, kleista z lekko oddzielającym się tłuszczem. Powstałą masę przekładamy do miski i mieszamy z bułką tartą, majerankiem oraz podsmażoną cebulą. Bułka tarta nasączy się tłuszczem, rozbije lepkość ryżu i zwiąże konsystencję. Kawałki cebulki i śliwek powinny być wyczuwalne Można też dodać posiekane jabłko.
Smalczyk przekładamy do słoika i zamknięty można trzymać w lodówce spokojnie przez miesiąc. Smalec wegetariański najlepiej smakuje po schłodzony, na domowym chlebie z kiszonym ogórkiem.
Jeśli zasmakuje wam ten przepis możecie spróbować też przyrządzić go z jabłkiem i lubczykiem.