Smażone kwiaty cukinii

smażone kwiaty cukiniiCukinia ma rozłożyste, dekoracyjne liście i efektowne, duże żółte kwiaty. Dlatego nie tylko owoce cukinii w ogrodzie można traktować jako smaczne warzywo, lecz również jej kwiaty.

Składniki

8-12 kwiatów cukinii
125 g mąki pszennej
2 łyżeczki mieszanki curry w proszku
1 łyżeczka świeżych ziół (bazylia, oregano, melisa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól (najlepiej morska)
świeżo mielony pieprz
ok. 125 ml wody mineralnej gazowanej
olej do smażenia

Przygotowanie

Kwiaty cukinii delikatnie umyć, usunąć z nich znamiona (pręciki) i wystające na zewnątrz zielone łodyżki. Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przyprawić solą i pieprzem. Zrobić w mące dołek na środku i wlać wodę mineralną, mieszając ją z mąką (można trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach). Po wstępnym wymieszaniu dodać curry i zioła. Ciasto powinno być gładkie i średnio lejące.
Na dość dużej patelni rozgrzać oliwę. Trzeba wlać jej tyle, by miała głębokość około 4-5cm.
Kwiaty cukinii maczać w cieście, pozwalając, by spłynął jego nadmiar.

Delikatnie kłaść kwiaty cukinii na rozgrzaną oliwę i smażyć chwilę (1-1,5 minuty)  z każdej strony. Smażyć na złoto lub brązowo w/g uznania. Usmażone kwiaty cukinii odsączyć najlepiej na papierowym ręczniku.

Smażone kwiaty cukinii są smaczne na ciepło, ale także na zimno, jako przekąska.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Smażone kwiaty cukinii
Data publikacji
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas łącznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 + 3 =