Smażone kwiaty cukinii
Cukinia ma rozłożyste, dekoracyjne liście i efektowne, duże żółte kwiaty. Dlatego nie tylko owoce cukinii w ogrodzie można traktować jako smaczne warzywo, lecz również jej kwiaty.
Składniki
8-12 kwiatów cukinii
125 g mąki pszennej
2 łyżeczki mieszanki curry w proszku
1 łyżeczka świeżych ziół (bazylia, oregano, melisa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól (najlepiej morska)
świeżo mielony pieprz
ok. 125 ml wody mineralnej gazowanej
olej do smażenia
Przygotowanie
Kwiaty cukinii delikatnie umyć, usunąć z nich znamiona (pręciki) i wystające na zewnątrz zielone łodyżki. Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przyprawić solą i pieprzem. Zrobić w mące dołek na środku i wlać wodę mineralną, mieszając ją z mąką (można trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach). Po wstępnym wymieszaniu dodać curry i zioła. Ciasto powinno być gładkie i średnio lejące.
Na dość dużej patelni rozgrzać oliwę. Trzeba wlać jej tyle, by miała głębokość około 4-5cm.
Kwiaty cukinii maczać w cieście, pozwalając, by spłynął jego nadmiar.
Delikatnie kłaść kwiaty cukinii na rozgrzaną oliwę i smażyć chwilę (1-1,5 minuty) z każdej strony. Smażyć na złoto lub brązowo w/g uznania. Usmażone kwiaty cukinii odsączyć najlepiej na papierowym ręczniku.
Smażone kwiaty cukinii są smaczne na ciepło, ale także na zimno, jako przekąska.