Szarlotka z bakaliami
Ilość osób: 5
Czas przygotowania: 1,5 godz.
Składniki
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 300 g masła
- 300 g cukru
- 1 jajko + 2 żółtka
- 1,5 kg jabłek
- 200 g bakalii (orzechy włoskie, laskowe…)
- budyń waniliowy
- cynamon
Przygotowanie
1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło, jajka, żółtka i 200 g cukru zagnieść na kruche ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3 po czym zawinąć i włożyć do lodówki.
2. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę. W garnku rozpuścić 100 g cukru, jak zbrązowieje należy dodać rozdrobnione bakalie cały czas mieszając, po czym dodać jabłka. Cały czas podsmażamy następnie wsypujemy cynamon i budyń waniliowy jeszcze chwilę podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
3.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić blachę większą częścią ciasta. Posypać tartą bułką lub zmielonymi bakaliami, wyłożyć przestudzone jabłka, przykryć resztą ciasta.