Szarlotka z bakaliami

szarlotkaIlość osób: 5
Czas przygotowania: 1,5 godz.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300 g masła
  • 300 g cukru
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 1,5 kg jabłek
  • 200 g bakalii (orzechy włoskie, laskowe…)
  • budyń waniliowy
  • cynamon

Przygotowanie

1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło, jajka, żółtka i 200 g cukru zagnieść na kruche ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3 po czym zawinąć i włożyć do lodówki.

2. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę. W garnku rozpuścić 100 g cukru, jak zbrązowieje należy dodać rozdrobnione bakalie cały czas mieszając, po czym dodać jabłka. Cały czas podsmażamy następnie wsypujemy cynamon i budyń waniliowy jeszcze chwilę podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

3.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić blachę większą częścią ciasta. Posypać tartą bułką lub zmielonymi bakaliami, wyłożyć przestudzone jabłka, przykryć resztą ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewięć + dziesięć =